Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο επικαλείται το RT, η Ρωσία και τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας θα πρέπει να διεξάγουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα.
Μιλώντας μετά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής Ρωσίας-ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στο Καζάν την Πέμπτη, στην οποία παρευρέθηκαν οι ηγέτες του Μπρουνέι, της Καμπότζης, της Ινδονησίας, του Λάος, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, των Φιλιππίνων, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, του Ανατολικού Τιμόρ και του Βιετνάμ, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύει τα μέλη του ASEAN με τρόφιμα και ενεργειακά προϊόντα και να επεκτείνει τις εξαγωγές αγαθών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων.
«Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ποιοτική και ποσοτική αύξηση των δεικτών του αμοιβαίου εμπορίου, για την βελτίωση της δομής του και την επέκταση των αμοιβαίων επενδύσεων. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να στραφούμε από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές [σε δολάρια] στα εθνικά νομίσματα», δήλωσε ο Πούτιν.
Η Μόσχα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να απομακρυνθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τη Δύση, πραγματοποιώντας συναλλαγές με διεθνείς εταίρους στα εθνικά τους νομίσματα, μια τάση που υιοθετείται όλο και περισσότερο από τα μέλη του ASEAN, όπως τονίζεται.
Μέχρι το τέλος του 2025, το 85% των διεθνών συναλλαγών της Ρωσίας διεξήχθησαν σε νομίσματα εκτός του δολαρίου και του ευρώ, σύμφωνα με τον Μαξίμ Ορέσκιν, αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, σημειώνει το ρωσικό μέσο.
Ο Πούτιν ζήτησε επίσης την άρση των εμπορικών φραγμών και την επέκταση των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, λέγοντας ότι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο κορυφής υποστήριξαν την ενίσχυση του εμπορίου και μια πιο πολυπολική παγκόσμια τάξη.
Είπε ότι η Ρωσία και ο ASEAN συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση και ένα έγγραφο ιδεών για την ενεργειακή συνεργασία, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως οδικός χάρτης για την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα.
Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι χώρες του ASEAN συμμερίζονται τη θέση της Ρωσίας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο Πούτιν έστειλε λοιπόν το μήνυμα κατά του δολαρίου και συσπειρώνει οικονομικά στην Ανατολή για μια νέα εποχή με την Δύση να μην είναι το μοναδικό ισχυρό κέντρο εξουσίας.









