• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Ινδονησίας για την πώληση 15 Eurofighter

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Ινδονησίας για την πώληση 15 Eurofighter

eurofighter

Έγινε γνωστό ότι η Αυστρία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ινδονησία για την αγορά από τη δεύτερη 15 μαχητικών Eurofighter Typhoon για την Ινδονησιακή Αεροπορία. Η Αυστριακή Υπουργός Αμύνης  Klauddia Taner, έκανε τις σχετικές δηλώσεις για το ζήτημα.

Η Αυστρία δια της Υπουργού της, θέλει να ξεφορτωθεί κυριολεκτικά τα 15 Eurofighter που υπηρετούν στην Αυστριακή Αεροπορία και έτσι να σταματήσουν να ξοδεύονται αδίκως τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων. Ήδη το Αυστριακό Γενικό Επιτελείο κινεί τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώλησή τους στην Ινδονησία.

Αυτή δεν είναι μία εύκολη διαδικασία καθώς χρειάζεται να εκδοθεί άδεια τελικού χρήστη από την Κοινοπραξία για να μπορέσει η αυστριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση χωρίς μεσάζοντες αλλά κατευθείαν στην Ινδονησία, των μαχητικών. Αν αυτό δε συμβεί τότε, η αυστριακή κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην Airbus. Αυτή θα αγοράσει τα αεροσκάφη από την Αυστρία μετά από συμφωνία, θα προχωρήσει στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό τους και με την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών θα τα πουλήσει στην Ινδονησία.

Στην Ινδονησία όμως καταγράφονται σημαντικές αντιδράσεις αφού υπάρχει νόμος που απαγορεύει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αγοράσουν μεταχειρισμένο υλικό και ήδη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Υπουργό Αμύνης της χώρας ότι παραβιάζει το νόμο κατάφωρα και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Το σίγουρο είναι ότι η Αυστρία θέλει να ξεφορτωθεί τα μαχητικά με τα οποία είναι όμως σε εξαιρετική κατάσταση από πλευράς συντήρησης και δεν είχαν παρουσιάσει προβλήματα όσο βρίσκονται σε αυστριακή υπηρεσία. Σίγουρα, θα υπάρξει πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και στο εσωτερικό της Ινδονησίας.