• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανατροπή στην Λιβύη! Σε σκέψεις η Ρωσία για Χάφταρ, «μαύρη» εξέλιξη για τα Ελληνικά συμφέροντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανατροπή στην Λιβύη! Σε σκέψεις η Ρωσία για Χάφταρ, «μαύρη» εξέλιξη για τα Ελληνικά συμφέροντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κερδίζει έδαφος η Τουρκία, ελπίζουν σε δυναμική ρωσική στήριξη στον LNA...

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακατέλαβαν περιοχές στα νότια της πόλης την Παρασκευή από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις.

Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή για την Ελλάδα και μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβληματισμό της Ρωσίας σε σχέση με τον Χάφταρ, καθώς στην Μόσχα έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως δεν είναι κατάλληλος στο να ενώσει την Λιβύη.

Μάλιστα Αίγυπτος και Μόσχα φέρονται να αναζητούν καινούριο συνομιλητή, ενώ «παίζει» ακόμα και το σενάριο διχοτόμησης της βορειοαφρικανικής χώρας σε δυτική (Σάρατζ, σύμμαχος της Τουρκίας) και Ανατολική (Χάφταρ ή κάποιος άλλος).

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 53:30 λεπτό έως το 55:29 στο βίντεο που ακολουθεί…

Αν κυλήσουν τα πράγματα υπέρ της GNA, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ Ερντογάν, το οποίο ακυρώνει την Ελληνική ΑΟΖ από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη, να παραμείνει.

Στο πεδίο της μάχης τώρα, οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.

Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.

Από την πλευρά του, ο LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Ο Χάφταρ ελπίζει, παρά τους προβληματισμούς της Μόσχας να λάβει ρωσική υποστήριξη, κάτι που θα σημαίνει απευθείας σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας.

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα, ενώ ο LNA ισχυρίζεται πως θα επιτεθεί σε τουρκικούς στόχους.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.