Σύνοδος Ράμσταϊν-Ουκρανία: Νέα άρματα ξεφορτώνουν οι ΗΠΑ στην Αν. Ευρώπη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να ανακτήσει εδάφη από τους Ρώσους, στην αντεπίθεσή της για την οποία το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα και πυρομαχικά.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, στη σύνοδό τους στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία, εξέτασαν τα διάφορα συστήματα και τις προμήθειες που χρειάζονται οι Ουκρανοί για να ανακτήσουν περισσότερα εδάφη, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι βέβαιος ότι (οι Ουκρανοί) θα είναι πλέον σε θέση να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερα εδάφη», διαβεβαίωσε.

Έναν χρόνο μετά τη συγκρότησή της, αυτή η ομάδα των 50 χωρών που στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία «έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετική κοινότητα δράσης» που επέτρεψε να επιτευχθεί «εντυπωσιακή πρόοδος» επί του πεδίου, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Όλοι μαζί, θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει όλα όσα χρειάζεται», είπε ο Όστιν, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθούν αμερικανικά άρματα Abrams στη Γερμανία, αρχικά για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες, πριν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης.

Η απόφαση των ΗΠΑ να εφοδιάσουν την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα M1A2 Abrams «θα κάνει τη διαφορά» στον πόλεμο, όμως δεν είναι «μαγική λύση» σχολίασε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Είμαι προκατειλημμένος, όμως πιστεύω ότι τα M1 είναι τα καλύτερα άρματα στον κόσμο (…) Πραγματικά πιστεύω ότι τα M1 θα κάνουν τη διαφορά», είπε ο Μίλι μετά τη σύνοδο στο Ράμσταϊν.

Τα Abrams θα φτάσουν στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτά. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών, θα διαρκέσει περίπου 10 εβδομάδες.

Όταν ρωτήθηκε για τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά το Κίεβο, ο Μίλι είπε ότι αυτό που χρειάζεται κυρίως η Ουκρανία είναι χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Οι Ρώσοι διστάζουν να έρθουν στην Ουκρανία λόγω της αποτελεσματικής χρήσης των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για να οργανωθεί στην Πολωνία μια βάση όπου θα επισκευάζονται τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard που αναπτύσσονται στην Ουκρανία.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στο πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η βάση, που θα κοστίζει περίπου 150-200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα μπορεί να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου, είπε στους δημοσιογράφους ο Πιστόριους.

Ο Γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στα άρματα Leopard. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να παραδώσει περίπου 80 τέτοια άρματα μέχρι τα μέσα του έτους.

Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πιστόριους είπε ότι όλα τα μέλη βλέπουν την Ουκρανία σαν μελλοντικό μέλος όμως «κάθε πράγμα στην ώρα του».

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί