Ρωσικά ΜΜΕ: «Οι Ουκρανοί αγοράζουν χάπια ιωδίου μετά το “μανιτάρι” στο Χμελνίτσκι»

Όπως όλα δείχνουν, άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα mininukes!!

Νύξη σε αυξημένη κατανάλωση χαπιών ιωδίου αλλά και σε εκκλήσεις για απομάκρυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κάνουν ρωσικές ιστοσελίδες, σχολιάζοντας τον αντίκτυπο του διπλού ρωσικού πλήγματος στο Χμελνίτσκι το πρωινό του περασμένου Σαββάτου.

Έκτοτε πολλά έχουν ακουστεί -κυρίως στα social media- για αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή, που όμως -υποτίθεται- δεν ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού.

Αναλυτικά τι μεταδίδει το ρωσικό MKRU:

«Μια έκρηξη στην ουκρανική πόλη Khmelnitsky προκάλεσε πανικό στον τοπικό πληθυσμό – παιδιά απομακρύνονται από την πόλη, ενήλικες εισέβαλαν σε φαρμακεία και αγοράζουν φάρμακα με ιώδιο.

Έτσι, στο Khmelnytsky, το οποίο βρίσκεται 380 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έπληξαν τις αποθήκες της επιχείρησης Kation, όπου ίσως αποθηκεύονταν τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ένα τεράστιο σύννεφο, θύμιζε πυρηνικό «μανιτάρι», το πρωϊνό της 13ης Μαΐου, τρόμαξε πολύ τους κατοίκους του Χμελνίτσκι, καθώς και όσους ζουν στα δυτικά του, στο Τερνοπίλ και στο Λβιβ.

Στους τοπικούς πολιτικούς επικράτησε πανικός. Οι φράσεις που ακούστηκαν περί “ραδιενεργού συννέφου και σκόνης που προκαλεί καρκίνους” και οι εκκλήσεις να “απομακρυνθούν επειγόντως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι” επιδείνωσαν την κατάσταση.

Το υπόβαθρο ακτινοβολίας μετά την έκρηξη στην αποθήκη πραγματικά “αυξήθηκε” σημαντικά: σύμφωνα με την πύλη SaveEcoBot, όπου δημοσιεύεται ένας χάρτης του φόντου ακτινοβολίας στην Ουκρανία, τη νύχτα της 13ης Μαΐου, καταγράφηκε ένα άλμα στο επίπεδο ακτινοβολίας στο Khmelnytsky από 80-100 έως 140-160 nSv ανά ώρα».

(freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί