• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη ναυτική βάση της Αυλώνας στην Αλβανία

Το ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη ναυτική βάση της Αυλώνας στην Αλβανία

nato
Από τον Οκτώβριο του 2019 η Αλβανική κυβέρνηση είχε καταθέσει ένα σχέδιο για την επέκταση αλλά και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης της Αυλώνας το οποίο έμεινε προς μελέτη, με το ΝΑΤΟ να επιθυμεί να προχωρήσει το έργο με δική του χρηματοδότηση.

Σκοπός της Αλβανίας είναι να εξελιχθεί η βάση έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς ΝΑΤΟίκά πλοία στις προβλήτες της ενώ το ΝΑΑΤΟ ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 έχει προχωρήσει σε εργασίες αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης της Kucova 80 χλμ. μακριά από τα Τίρανα. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 53 εκ. δολάρια και μετά τις εργασίες, η βάση θα μπορέσει να διαδραμματίσει υποστηρικτικό ρόλο σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ως σταθμός ανεφοδιασμού, να φιλοξενήσει εκπαιδεύσεις και να είναι μέρος της ανεφοδιαστικής αλυσίδας βάσεων.

Όσον αφορά τη Ναυτική Βάση στην Αυλώνα, δε λησμονούμε ότι οι Τούρκοι έχουν ξεχωριστή συμφωνία με την Αλβανία για τον ελιμενισμό των υποβρυχίων τους στο συγκεκριμένο λιμάνι της Αδριατικής θάλασσας. Η αναβάθμιση της βάσης στα ΝΑΤΟϊκά πλαίσια, θα έχει και οφέλη για τους Τούρκους των οποίων τα υποβρύχια θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και πιο άμεσα.

Περιττό να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης και τυχόν εντοπισμού υποβρυχίων ανοιχτά της Αυλώνας, η βάση θα πρέπει να ισοπεδωθεί από την Πολεμική Αεροπορία αλλιώς οι Τούρκοι θα έχουν ορμητήριο και από τα βορειοδυτικά για τα υποβρύχιά τους.