Σι και Πούτιν τόνισαν την ισχύ της διμερούς συνεργασίας

Τι ειπώθηκε

Οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας τόνισαν σήμερα την ισχύ της διμερούς σχέσης ανάμεσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις, παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις, στη συνάντηση των Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το ταξίδι του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο.

Ο κ. Σι τόνισε στον προσκεκλημένο του ότι η διμερής «πολιτική εμπιστοσύνη βαθαίνει διαρκώς», όπως και ο διμερής «στρατηγικός συντονισμός», με «ακλόνητη επιμονή που αντιστάθηκε σε χίλιες δοκιμασίες», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του επανέλαβε τη διαπίστωση ότι η διμερής σχέση βρίσκεται σε «επίπεδο άνευ προηγουμένου», ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας, παρά τους «δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες», και θα συνεχίσει να «αναπτύσσεται» κατά τρόπο «ολοκληρωμένο».

Η συνάντηση καταγράφτηκε με φόντο πολλαπλές κρίσεις που αφορούν άμεσα τις δυο χώρες: τις απειλές επανέναρξης του πολέμου στον Κόλπο, τις εντάσεις όσον αφορά το εμπόριο, τον εφοδιασμό με υδρογονάνθρακες…

Ο κ. Σι έκρινε ότι η επανέναρξη των εχθροπραξιών θα ήταν «άκαιρη».

Χαμογελαστός, ο κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε νωρίτερα τον κ. Πούτιν με ζωηρή χειραψία μπροστά στα σκαλιά του Παλατιού του Λαού, του επίκεντρου της κινεζικής εξουσίας στην καρδιά του Πεκίνου.

Οι ηγέτες των δυο γιγάντων άκουσαν να ανακρούονται οι εθνικοί ύμνοι, επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα και είδαν ομάδα παιδιών που επαναλάμβαναν «καλωσήλθατε», ανεμίζοντας τα εθνικά σύμβολα των δυο χωρών. Ακούστηκε κανονιοβολισμός. Η χορογραφία ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή κατά την υποδοχή του κ. Τραμπ.

Οι κ.κ. Σι και Πούτιν, που ανταλλάσσουν τις φιλοφρονήσεις «παλιός φίλος» και «αγαπητός φίλος», έχουν συναντηθεί κάπου 40 φορές τα 13 χρόνια που ασκούν παράλληλα την εξουσία στις χώρες τους. Κάθισαν κατόπιν σε τραπέζι κι άρχισαν τις συνομιλίες τους με την επίσκεψη του κ. Τραμπ να συγκαταλέγεται στα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο πόλεμος που διεξάγει από το 2022 η Ρωσία στην Ουκρανία αναμένεται να θιγεί, ωστόσο αναλυτές προεξοφλούν πως ο κ. Σι δεν θα ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στον κ. Πούτιν.

Σχέδιο για την κατασκευή μεγάλου αγωγού αερίου, ονόματι «Ισχύς της Σιβηρίας 2», που θα συνδέσει τα μεγαλύτερα ρωσικά κοιτάσματα στη βόρεια Σιβηρία με την Κίνα μέσω Μογγολίας, αναμένεται επίσης να εξεταστεί. Αυτό χαρακτηρίζεται κεφαλαιώδες για τη Ρωσία, που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, με φόντο τις κυρώσεις της Ευρώπης στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως η υλοποίηση αργεί.

Οι δύο ηγέτες τάσσονται υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου.

Η συνεργασία των δύο χωρών κρίνεται από πολλούς ως πολύ δυνατή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-REUTERS POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί