• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκβιάζει με πόλεμο ο Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»

Εκβιάζει με πόλεμο ο Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»

«Προτείναμε στον Μητσοτάκη συνεργασία αλλά αρνήθηκε»! Όλο και πιο κοντά σε «θερμή σύγκρουση».

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ με το βλέμμα στην Ελλάδα, απειλεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματά» της και θα δώσει «την απάντηση» εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα τουρκικά πλοία.

«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση», δηλώνει ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη που θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την SZ, περιέγραψε την Τουρκία ως «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε συνεργασία στην Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη».

«Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Πρόεδρος Ερντογάν του πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο και υποστηρίζει ότι «έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα», ενώ η ‘Αγκυρα έχει, όπως λέει, καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη. «Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», συνεχίζει ο τούρκος υπουργός και επανέρχεται στο θέμα του Καστελόριζου: «Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;», λέει χαρακτηριστικά.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •