• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Αν ήμουν μαύρος, θα ήμουν πιθανότατα νεκρός»- Μαρτυρία Αμερικανού που ήρθε αντιμέτωπος με τον αστυνομικό που σκότωσε τον Φλόιντ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αν ήμουν μαύρος, θα ήμουν πιθανότατα νεκρός»- Μαρτυρία Αμερικανού που ήρθε αντιμέτωπος με τον αστυνομικό που σκότωσε τον Φλόιντ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιστορικό βίας και αναίτιας επίθεσης σε βάρος πολιτών φαίνεται πως είχε ο αστυνομικός που εμπλέκεται στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία πυροδότησε διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Από τα πρώτα 24ωρα, έγινε γνωστό πως ο Ντέρεκ Τσοβίν, που πατούσε με το γόνατο το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ μέχρι τον θάνατό του, είχε δεχτεί τουλάχιστον 18 καταγγελίες για τη συμπεριφορά του ως αστυνομικός του τμήματος της Μινεάπολης.

«Αν ήμουν μαύρος, θα ήμουν πιθανότατα νεκρός». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ανάρτησή του Κρίστοφερ Μπεργκ, Αμερικανός που κατάγεται από τη Μινεάπολη και ήρθε αντιμέτωπος με τον Τσόβιν, πριν από 7 χρόνια.
«Το 2013, ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, Ντέρεκ Τσόβιν, έβγαλε όπλο εναντίον μου, έξω από το σπίτι μου. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ πριν από δυο βράδια (όταν αναρτήθηκε το post)» συνέχιζε στην ανάρτησή του ο Αμερικανός που μένει πλέον στο Λος Άντζελες.

Στην ανάρτησή του με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Αμερικανός ενημέρωνε τους χρήστες του Facebook πως είχε καταγγείλει τον αστυνομικό, όπως και πολλοί ακόμη. «Οι καταγγελίες μας δεν έκαναν τίποτα. Η αστυνομία είχε στην υπηρεσία της τον άνδρα για 19 χρόνια» λέει.

Η επίθεση του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ σε ανήλικα παιδιά
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CNN, ο Μπεργκ, περιγράφει πως εκείνος και οι φίλοι του ήταν μόλις 17 ετών, όταν επιστρέφοντας από το σχολείο με το αυτοκίνητο (η οδήγηση επιτρέπεται στα 16 στις ΗΠΑ), ένας από αυτούς εκτόξευσε ένα βελάκι από αφρολεξ έξω από το παράθυρο.

Για κακή τους τύχη, πίσω τους βρισκόταν το περιπολικό της αστυνομίας, στο οποίο επέβαινε ο Τσοβίν, που μόλις το αυτοκίνητο των εφήβων σταμάτησε έξω από το σπίτι του Μπεργκ ανέλαβε δράση. Σύμφωνα με όσα λέει ο Αμερικανός για το περιστατικό, επτά χρόνια πριν τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ, οι αστυνομικοί τράβηξαν όπλο και ζήτησαν να από τους έφηβους να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

«Μας έλεγαν να επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και υπάκουσα στις εντολές τους. Πέταξα την τσάντα μου στο έδαφος, σήκωσα τα χέρια ψηλά και αργά, αργά επέστρεψα στο αυτοκίνητο, προσπαθώντας να μην κάνω απότομες κινήσεις» αναφέρει και συμπληρώνει πως τότε, οι αστυνομικοί πλησίασαν το αυτοκίνητο με τα όπλα προτεταμένα και ρώτησαν ποιος έριξε το βελάκι.

«Σε εκείνο το σημείο, παραδέχονταν ουσιαστικά πως γνώριζαν πως ήταν απλά ένα βελάκι (εξάρτημα παιχνιδιού που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν) και όχι τίποτα το σοβαρό. Παρόλα αυτά επέλεξαν να βγάλουν αληθινά όπλα εναντίον μας» πρόσθεσε.

Βίντεο: Τι δήλωσε ο Αμερικανός που ήρθε αντιμέτωπος με τον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
«Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά αν εγώ και οι φίλοι μου δεν ήμασταν όλοι λευκοί, πως ο Τσοβίν και ο συνάδελφός του θα μπορούσαν να εντείνουν περαιτέρω την κατάσταση, ενδεχομένως με θανάσιμες συνέπειες» αναφέρει ο Αμερικανός, που έχει καταγγείλει από το πρώτο λεπτό τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

iefimerida / photo video screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •