• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΡΙΣΤΙΚΟ! ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ αγιασμού των υδάτων το τίμημα για «Ανοιχτές Εκκλησίες», ΒΙΝΤΕΟ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ αγιασμού των υδάτων το τίμημα για «Ανοιχτές Εκκλησίες», ΒΙΝΤΕΟ

Σημείο των καιρών...

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία» αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος τη Εκκλησίας με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας «Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Στην συνέχεια αναφέρει: «Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτή την κατεύθυνση και θέλοντας να δώσει το… καλό παράδειγμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Επίσης, οι αρχιερατικοί επίτροποι ενημέρωσαν τους ιερείς των εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ότι αύριο Τετάρτη 06/01/2021 ημέρα των Θεοφανείων θα τελεστεί μόνο μια Θεία Λειτουργία, έτσι ώστε στις 08.30 να έχει ολοκληρωθεί. 

Όλα αυτά, με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

H Ελληνική Αστυνομία σκέφτεται τα μέτρα περιορισμού και αστυνόμευσης που θα εφαρμόσει έξω από τους ναούς.

Όλα δείχνουν πως έξω από τις εκκλησίες, αύριο τα Θεοφάνεια, τα μέτρα θα είναι ήπια, καθώς φαίνεται να έχει επέλθει ένα είδος συμβιβασμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις και ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια! Την ίδια στιγμή θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών. Άγνωστο αν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Εκκλησία.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες», ειπώθηκε.

Απόψε πάντως θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Κάποιοι κάνουν λόγο για συμβιβαστική λύση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας. Ιερείς να παραιτηθούν οριστικά από τον Αγιασμό εξωτερικών υδάτων και η Αστυνομία να μην είναι τόσο επιθετική σε σχέση με το αυριανό άνοιγμα των Εκκλησιών.

Κατά αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση με πιστούς (ψήφοι) αλλά και η Εκκλησία έδειξε στο ποίμνιο πως αντιδρά, πετυχαίνοντας χαλαρή αστυνόμευση, ενώ οι ιεράρχες δήλωσαν πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές στα Θεοφάνεια με περιορισμένη συμμετοχή των πιστών, καθώς, όπως ακούσαμε σήμερα «η εκκλησία είναι ο Χριστός».

Το τίμημα θα είναι λοιπόν ο Αγιασμός των Υδάτων, ο οποίος δεν θα πραγματοποιηθεί, αρκεί να μείνουν οι εκκλησίες ανοιχτές. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί στο Μοσχάτο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, συνοδεία του διάκου του, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών.

Άλλωστε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μάιρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.