Ιτούδης πριν την πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ: «Δεν ήρθαμε για την εμπειρία»

Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο Μουντομπάσκετ κόντρα στην Ιορδανία (26/8), με τον Δημήτρη Ιτούδη να δίνει το σύνθημα για την παρουσία της γαλανόλευκης στο παγκόσμιο κύπελλο.

Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ θα παραταχθεί με πολλές απουσίες στο Μουντομπάσκετ και σίγουρα ο πήχης είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, ωστόσο ο Δημήτρης Ιτούδης ξεκαθάρισε ότι η γαλανόλευκη θα τα δώσει όλα για μία καλή παρουσία στο παγκόσμιο κύπελλο.

«Είναι επίτευγμα για το ελληνικό μπάσκετ και την ομοσπονδία να είμαστε για μια ακόμη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Προφανώς δεν ήρθαμε εδώ για την εμπειρία, αλλά θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το να είσαι ανταγωνιστικός σημαίνει πως πρέπει να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, να έχεις υψηλούς στόχους και να βγαίνεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου. Ήδη λόγω της διαφοράς ώρας και κλίματος είμαστε εκτός ζώνης ασφάλειας. Θέλουμε να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί μπορούμε να είμαστε», δήλωσε αρχικά ο Δημήτρης Ιτούδης.

«Σήμερα κάναμε την εικοστή μας προπόνηση και σε είκοσι προπονήσεις δεν μπορείς να έχεις αυτό που θέλεις. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο για να καταλάβουμε τις αρετές μας και τις αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όταν το κάνεις αυτό, έχεις ήδη πετύχει πολλά. Είμαι περήφανος γιατί οι παίκτες έχουν δείξει αφοσίωση από την πρώτη μέρα, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες, αντιλαμβάνονται ποιοι είμαστε και αυτό που μένει είναι να βγούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Το ποιος θα ξεκινά ή ποιος θα τελειώνει τα παιχνίδια εξαρτάται και από τα παιχνίδια. Δυστυχώς κάποιες συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να έχουμε συνέχεια από πέρσι ως ομάδα, αλλά θα βρούμε την ταυτότητά μας μέσα από τους αγώνες. Έχουμε αυτοπεποίθηση για το πώς θα πρέπει να παίξουμε σε αυτή τη διοργάνωση, ανάλογα και με τους αντιπάλους μας που σεβόμαστε», πρόσθεσε ο Έλληνας τεχνικός.

«Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, ο κόσμος σε παρακολουθεί και δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν. Εμείς θα βγούμε για να παλέψουμε, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, με στόχο να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που προσπαθήσαμε. Αν φτάσουμε στο ύψος των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι», συνέχισε ο Δημήτρης Ιτούδης.

«Όποιος είναι στην Εθνική ομάδα, όχι μόνο οι 12 που είναι εδώ, αξίζουν να είναι μέλη της. Δεν τους κάνουμε εμείς χάρη, αυτοί μας κάνουν χάρη. Όταν απουσιάζουν κάποιοι παίκτες για λόγους που σεβόμαστε, ανοίγει μια ευκαιρία για άλλους. Πρέπει να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις την ευκαιρία αυτή. Παίκτες όπως ο Μωραΐτης ή ο Ρογκαβόπουλος ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Μήτογλου είναι μια άλλη περίπτωση, είπαμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει κάτω από το μηδέν και έχει μεγάλο κίνητρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι να δούμε πού θα φτάσουμε.

Δυστυχώς θυμάμαι ότι και στις πρώτες μας δηλώσεις στην προετοιμασία μιλούσαμε για τις πυρκαγιές. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και είναι θλιβερό. Ελπίζω κι εύχομαι όχι μόνο η ελληνική κοινότητα αλλά όλες να εμποτιστούν με περίσσια γνώση και εμπειρία ώστε να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι όσα συμβαίνουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να νιώθει ο καθένας προστατευμένος από οποιαδήποτε τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Βοηθά όταν βάζεις σουτ. Δίνει ώθηση στους παίκτες, δίνει αυτοπεποίθηση σε όλη την ομάδα και σε βοηθά και στην άμυνα. Στα παιχνίδια βλέπεις όμως και άλλα πράγματα. Εμείς είμαστε μια ομάδα που μπορεί να επιστρέψει παρότι οι αντίπαλοι παίρνουν διαφορές. Έχουμε τρόπους να κατεβάσουμε τον ρυθμό των αντιπάλων, να τους οδηγήσουμε σε λάθη, αν και σε κάποια παιχνίδια δεν τα αξιοποιήσαμε επιθετικά. Το θέμα είναι η ομαδική παραγωγή. Μοιράζουμε καλά την μπάλα, αναζητούμε το καλύτερο δυνατό σουτ και αυτό δείχνει πως θέλουμε και μπορούμε να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ. Είμαστε σε μια διοργάνωση που δεν έχεις πολύ χρόνο, θέλεις νίκες. Ο αγώνας με την Ιορδανία είναι τελικός, σεβόμαστε τον αντίπαλο που έχει συγκεκριμένες αρετές.

Δεν θα σας πω το πλάνο μας για την Ιορδανία, δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο από μέρους μου. Η Ιορδανία έχει παίκτες πολυδιάστατους στις θέσεις 3, 4 ή και 5. Ο Χόλις-Τζέφερσον μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, όπως και ο Ντουβερίογλου στη θέση ‘5’. Υπάρχει και ο Μπζάι που σουτάρει πολύ καλά. Ο προπονητής τους χρησιμοποιεί διάφορες τακτικής, παίζουν πολλή ζώνη και θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Ξέραμε ότι θα έχουμε απουσίες, το είχαμε συνειδητοποιήσει κι εμείς αλλά και οι παίκτες. Θα ήταν αδύνατο η αποθεραπεία κάποιων παικτών να είναι τόσο άμεση. Από την αρχή, λοιπόν, πορευτήκαμε με συγκεκριμένα δεδομένα. Η διάρκεια σε μια προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Υπάρχουν ομάδες στο Παγκόσμιο που έχουν μια χημεία και μια διάρκεια με μικρές προσθαφαιρέσεις προς το καλύτερο.

Σε μας αυτό δεν συνέβη. Θα ήταν ευχής έργο, αλλά δεν έγινε και δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις. Έχουμε όμως μια ανανέωση, παιδιά για τα οποία ανοίγουν οι πόρτες και τα παράθυρα. Δεν ξέρω πώς θα είναι τα αποτελέσματα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Προφανώς οι είκοσι προπονήσεις δεν φτάνουν. Εγώ θα ήθελα περισσότερες, αλλά υπάρχει τρομερή διάθεση. Προσεγγίζουμε τα παιχνίδια σε τελικούς και σε έναν τελικό ποτέ δεν ξέρεις. Δεν θεωρώ ότι ερχόμαστε εδώ ως φαβορί, αλλά ως μια ομάδα που έχει υψηλές προσδοκίες ο καθένας από τον εαυτό του. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Περιμένουμε να είμαστε συνεπείς στο να δίνουμε μάχες κάνοντας περήφανο τον ελληνικό λαό και τους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές. Θέλουμε να κάνουμε acting, όχι reacting. Το ταβάνι αυτής της ομάδας δεν το ξέρω. Δεν έχουμε θέσει ταβάνι, γιατί δεν ξέρουμε τη συνέχεια. Πάμε να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε με την Ιορδανία, δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό. Θα δούμε στην πορεία. Η ομάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θα δούμε αν μια μέρα θα είναι ‘ζεστός’ ο Κώστας, ο Νίκος, ο Θωμάς, ο Γουόκαπ δηλαδή.

Δεν συμφωνώ ότι είχαμε διστακτικότητα στα σουτ. Στα πρώτα φιλικά ήμασταν αρκετά εύστοχοι και μετά όχι τόσο, με διακυμάνσεις. Δημιουργήσαμε όμως προϋποθέσεις. Τη ζώνη δεν μπορείς να τη σπάσεις μόνο με σουτ. Περισσότερο είχαμε κακή ισορροπία και υποστήριξη του σουτ. Πρέπει να πηγαίνουμε με μεγαλύτερο ζήλο στο επιθετικό ριμπάουντ, υποστηρίζοντας αυτά τα σουτ αν δεν μπουν.

Η υπόσχεση των παικτών και των προπονητών είναι πως θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Ο κόσμος περνά δύσκολα και μια μικρή βοήθεια στην ψυχολογία τους θα είναι σημαντικό για μας. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω στην τύχη», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ιτούδης.

(newsit – eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί