Ιτούδης για Εθνική μπάσκετ: «Η λέξη «βάθρο» δεν μας αγγίζει, είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και όχι να ονειρευόμαστε»

Μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο προπονητής της Εθνικής μπάσκετ, Δημήτρης Ιτούδης εμφανίστηκε.. μετρημένος στις δηλώσεις του, όσον αφορά τις προσδοκίες που υπάρχουν ενόψει Eurobasket, τονίζοντας ότι οι παίκτες πρέπει να μάθουν ο ένας τον άλλον και να γίνουν “ομάδα”.

Σε δηλώσεις του στη Media Day της Εθνικής μπάσκετ, ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η “Γαλανόλευκη”, αλλά και στον τρόπο που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να τον… παντρέψει με τους υπόλοιπους -υψηλού επιπέδου- παίκτες της ομάδας.

“Ο χρόνος είναι λίγος, χρειαζόμαστε το κάθε δευτερόλεπτο για να γίνουμε ομάδα” ανέφερε ο Έλληνας κόουτς, ενώ τόνισε πως “πρέπει να βρούμε τρόπο να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό”.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη
«Να σας ευχαριστήσω καταρχήν, που είστε εδώ. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είμαστε στη διαδικασία του να γίνουμε έτοιμοι.

Προτρέχουμε πάρα πολύ. Ακόμα δεν έχουμε γίνει ομάδα. Ακόμα οι αθλητές δεν ξέρουν εμένα και εγώ τους αθλητές. Μας λείπει ο Παπαγιάννης και δεν προπονείται μαζί μας. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Θανάσης, Γιάννης και Τάιλερ μπήκαν στην προπόνηση στις 4 του μήνα. Ο χρόνος είναι λίγος, χρειαζόμαστε και το κάθε δευτερόλεπτο.

Όταν θα γίνουμε ομάδα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συμπεράσματα. Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι, που δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε, αλλά για να δουλέψουμε. Είμαστε εδώ για να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να είμαστε εδώ, ακόμη και αν πονάμε λίγο, ακόμη αν έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε. Ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο για να δώσουμε τα πάντα!

Έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε έναν παγκόσμιου επιπέδου αθλητή. Έχουμε ταυτόχρονα πολλούς καλούς αθλητές από τον ευρωπαϊκό χώρο, που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να τα παντρέψουμε. Αυτό χρειάζεται προπονήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Επανάληψη, βίντεο, διόρθωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με σεζόν δέκα μηνών. Έχουμε να κάνουμε με ένα σπριντ. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας όταν δημιουργεί ο Γιάννης, ο Τάιλερ, ο Νικ, ο Κώστας. Όταν θα είμαστε όλοι μαζί, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα.

Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι αθλητές ήρθαν όλοι με διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κορμιά, που μπορούν να γεμίσουν τη ρακέτα και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να στείλουν τον αντίπαλο σε λάθη. Ένα στοιχείο θα πρέπει να είναι το να οδηγήσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Να δημιουργήσουμε λάθη. Ένα στοιχείο θα είναι και αυτό. Όχι, όμως, το μόνο. Θα πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα ομάδας, η οποία αμυντικά θα ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Ο καθένας θα βάλει το κομμάτι του και θα προσπαθήσει να φτιάξει πράγματα για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνοχή και να φτιάξουμε καταστάσεις. Μια ομάδα για να χάσει δεν έχει να κάνει μόνο με το επιθετικό ή μόνο με το αμυντικό κομμάτι. Προφανώς αν είσαι καλός στην επίθεση παίρνεις ενέργεια για να παίξεις καλύτερη άμυνα.

Το θέμα είναι καθεμία από αυτές τις προσωπικότητες είναι πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση από μόνος του. Να ξέρουμε πού πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Όσο μπορούμε να το κάνουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μεγάλα πράγματα και καλά πράγματα ήρθαν όταν δεν τα περιμένατε. Προσπαθούμε να πάμε βήμα-βήμα. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα μίτινγκ με τους προπονητές. Έχουμε μακρά μίτινγκ, με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη χημεία.

Το γιατί ανήκει στο ιατρικό τιμ. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε τους αθλητές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο αθλητής δεν είναι στο 100%, δεν τον διαχειρίζομαι στον αγωνιστικό χώρο.

Στη σημερινή προπόνηση είμαστε μείον τρεις. Αυτό που εύχομαι είναι αυτοί που θα μείνουμε να είναι όλοι υγιείς και να είναι δικός μου πονοκέφαλος ποιοι θα πάνε στο Eurobasket.

Αυτή είναι η πρόκληση για εμένα. Να βάλουμε απλά πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν σύνθετα στην πορεία. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Πώς τρέχουμε, ποιες είναι οι αποστάσεις, ποιες είναι οι γραμμές που τρέχουμε.

Οι αθλητές αυτοί είναι σε υψηλό επίπεδο ούτως ή άλλως. Μπορείς να αλλάξεις τη γωνία σε ένα Pick and roll και να είναι ένα νέο σύστημα. Δεν είναι κάτι δύσκολο για αυτού του επιπέδου τους αθλητές.

Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ στις αδυναμίες και τις δυνατότητες των αθλητών.

Πάμε στην επόμενη προπόνηση. Αυτό είναι το μέλλον το προπονητικό. Η επόμενη προπόνηση».

(newsit – φωτο:eurokinissi)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί