Οδηγός…επιβίωσης στα social media: Τι να κάνετε με τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις

Ρίχνετε μια ματιά στο Facebook για πρώτη φορά μετά από καιρό και υπάρχουν 11 ειδοποιήσεις που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μιλούν για εσάς.

Μετά ανοίγετε την εφαρμογή. Αισθανθήκατε για μια στιγμή ξεχωριστοί, τώρα νιώθετε απλώς ενοχλημένοι.

Ένας νέος τύπος ειδοποίησης εμφανίζεται στην οθόνη κλειδώματος και στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σας, καθώς και στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σας προτρέπει να δείτε νέες δημοσιεύσεις ή να ασχοληθείτε με θέματα που έχουν δημιουργήσει κάποια τάση, χρησιμοποιώντας μηνύματα όπως «ένας φίλος δημοσίευσε μια ιστορία», «μια ομάδα δημοσίευσε δύο links» ή «οι άνθρωποι αντιδρούν» σε κάποια viral δημοσίευση.

Οι ειδοποιήσεις είναι δομημένες έτσι ώστε να μοιάζουν με εξατομικευμένη και επείγουσα αλληλεπίδραση – Δεν είναι

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υιοθετήσει αυτό το νέο είδος προώθησης επειδή οι άνθρωποι δημοσιεύουν και αλληλεπιδρούν λιγότερο δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ ο αριθμός των ειδοποιήσεων σε κάθε εφαρμογή κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου, έχουν αυξηθεί σχεδόν σε κάθε μεγάλο social media από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης εφαρμογών Measure Protocol.

Οι διαφημιστές, οι ψυχολόγοι και οι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι οι ειδοποιήσεις αυτές θα οδηγήσουν πιθανότατα σε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση από τους χρήστες, όμως επισημαίνουν ότι οι εταιρείες παίρνουν ρίσκο με τέτοιου είδους ειδοποιήσεις.

Εκπρόσωποι της LinkedIn, της Snap και της Meta Platforms, της μητρικής εταιρείας του Instagram και του Facebook, δήλωσαν όλοι ότι εστιάζουν σε εμπειρίες με επίκεντρο τον χρήστη και παρέχουν ελέγχους που επιτρέπουν στους ανθρώπους να απενεργοποιούν τις ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις. Η X δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αλλαγή στη στρατηγική οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν τις ειδοποιήσεις και τις σελίδες ειδοποιήσεων περισσότερο σαν ροές ειδήσεων, λένε οι ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η αναθεώρηση του τι είναι άξιο για κοινοποίηση χρησιμεύει επίσης ως μέσο για να ενεργοποιηθούν λογαριασμοί που διαφορετικά θα μπορούσαν να αδρανοποιηθούν.

Οι χρήστες που δεν είναι ενεργοί με τους λογαριασμούς τους μπορεί να λαμβάνουν περισσότερες ειδοποιήσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι εταιρείες θεωρούν ότι οι χρήστες διατηρούν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους και δεν τις καταργούν. Υποθέτοντας ότι θέλετε να κρατήσετε την εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το πώς εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις σας, ώστε να τις λαμβάνετε μόνο όταν οι φίλοι πραγματικά επικοινωνούν μαζί σας.

Οι προσαρμογές που πρέπει να κάνετε

Facebook: Για να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις από έναν συγκεκριμένο λογαριασμό, βρείτε μια δημοσίευση από τον εν λόγω λογαριασμό και κάντε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα της. Επιλέξτε «Απενεργοποίηση αυτών των ειδοποιήσεων» ή τις σχετικές οδηγίες.

Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα σας ενημερώσει ότι δεν θα βλέπετε πλέον αυτές τις ειδοποιήσεις. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων από ένα άτομο ή μια ομάδα δεν θα σας εμποδίσει να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από κάποιο άλλο άτομο ή ομάδα. Το «ξεσκαρτάρισμα» μπορεί να πάρει χρόνο. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε κατηγορίες ειδοποιήσεων πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις.

Instagram: Πλοηγηθείτε στις Ρυθμίσεις και το Απόρρητο και στη συνέχεια στις Ειδοποιήσεις, όπου μπορείτε να προσαρμόσετε τους τύπους ειδοποιήσεων που λαμβάνετε, όπως τα ζωντανά βίντεο και τα πρόσφατα ανεβασμένα reels.

Επίσης, αν δεν θέλετε ειδοποιήσεις κάθε φορά που κάποιος που ακολουθείτε δημοσιεύει την πρώτη του ιστορία στο Instagram ή παρόμοιες ειδοποιήσεις, αναζητήστε την ενότητα «Δημοσιεύσεις, ιστορίες και σχόλια» στην ενότητα των ειδοποιήσεων και απενεργοποιήστε την επιλογή «Πρώτες δημοσιεύσεις και ιστορίες».

X: Εάν ορισμένες ειδοποιήσεις στο X είναι πολύ ενοχλητικές, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις > Φίλτρα > Ειδοποιήσεις με σίγαση. Εδώ μπορείτε να απενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις από άτομα που δεν ακολουθείτε, άτομα που δεν σας ακολουθούν και άλλους τύπους λογαριασμών.

(Από Economistas, Wall Street Journal – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί