Ολική έκλειψη Ηλίου 2024: Γιατί η Nasa θα εκτοξεύσει τρεις πύραυλους στη σκιά του φεγγαριού

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους στη σκιά του φεγγαριού στις 8 Απριλίου κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου για να μελετήσει πώς η μείωση του ηλιακού φωτός επηρεάζει την ιονόσφαιρα - το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που είναι γεμάτο με ατμοσφαιρικά αέρια.

Η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, σε 15 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), καθώς και στον Καναδά και το Μεξικό. Εκτιμάται ότι θα είναι το ηλιακό ουράνιο γεγονός με τη μεγαλύτερη παρακολούθηση.

Οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν κατά διαστήματα από το Wallops Flight Facility της διαστημικής υπηρεσίας στη Βιρτζίνια, όπου το 81% του φωτός του ήλιου θα αποκλειστεί.

Ο πρώτος θα εκτοξευθεί 45 λεπτά πριν την ώρα έναρξης της ηλιακής έκλειψης, ένας άλλος πύραυλος στις μεσαίες ώρες και ο τελευταίος θα σταλεί 45 λεπτά πριν την ώρα λήξης.

Πρόκειται για πυραύλους που φέρουν επιστημονικά όργανα και εκτοξεύονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στόχος του τεστ είναι να μελετήσει τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της ξαφνικής απώλειας του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

Ο αρχηγός της αποστολής καθηγητής Aroh Barjatya, δήλωσε: «Είναι μια ηλεκτρισμένη περιοχή που αντανακλά και διαθλά τα σήματα ραδιοκυμάτων, και επίσης επηρεάζει τις δορυφορικές επικοινωνίες καθώς τα σήματα περνούν».

«Η κατανόηση της ιονόσφαιρας και η ανάπτυξη μοντέλων που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε τις διαταραχές είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας, που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την επικοινωνία, θα λειτουργεί ομαλά», πρόσθεσε.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί