NASA: Κατέγραψε απόκοσμες “τρύπες” πάνω από τη Φλόριντα! Τι λένε ότι είναι οι επιστήμονες (video)

Μια αλυσίδα από παράξενα σύννεφα ακριβώς βορειοδυτικά του Florida Keys μοιάζει με μια γιγάντια πλωτή μέδουσα ή ίσως με UFO από ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας.

Οι απόκοσμες ” τρύπες” καταγράφηκαν ακόμα και από το διάστημα στα τέλη του Ιανουαρίου, από τον δορυφόρο Terra της NASA. Όπως υποστηρίζει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τα «σύννεφα Cavum» είναι «τόσο περίεργα που οι άνθρωποι μερικές φορές υποστηρίζουν ότι αποτελούν υπογραφές ιπτάμενων δίσκων ». Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία κυκλοφόρησε την εικόνα αυτή την εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ τις απόκοσμες εικόνες!

Η αληθινή πηγή των νεφών Cavum, που μερικές φορές αποκαλούνται «σύννεφα διάτρησης τρύπας » και «τρύπες ρίψης», διέφευγε από τους επιστήμονες για σχεδόν 70 χρόνια, μέχρι που, όπως αναφέρεται, οι μετεωρολόγοι τελικά έλυσαν την υπόθεση το 2010.

Τα παράξενα σχήματα, όπως λένε, βρήκαν ότι παράγονται όταν τα αεροσκάφη πετούν μέσα από «σύννεφα altocumulus» (υψισωρείτες), που σχηματίζονται μεταξύ 7.000 και 23.000 πόδια ψηλά.

Δείτε εικόνα από τα σύννεφα altocumulus (υψισωρείτες)

sinnefa altocumulus

photo: pixabay

Το BlacktipH, μια διαδικτυακή εκπομπή αλιείας της οποίας το κανάλι στο YouTube έχει περισσότερους από 1.000.000 συνδρομητές, δημοσίευσε το δικό της βίντεο με τα απόκοσμες τρύπες καθώς εμφανίζονταν:

Δείτε ΕΔΩ το εντυπωσιακό video


Ποια εξήγηση έδωσαν οι επιστήμονες το 2010


Οι επιστήμονες της University Corporation for Atmospheric Research (UCAR), που διαχειρίζεται το κέντρο ατμοσφαιρικής έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ηγήθηκαν των μελετών του 2010 και του 2011 που, όπως αναφέρεται, έλυσαν το αίνιγμα των νεφών Cavum.

Αυτά τα «σύννεφα altocumulus» μεσαίου υψομέτρου, διαπίστωσε η ομάδα του UCAR, αποτελούνται από ασυνήθιστα καθαρούς υδρατμούς που είναι «υπερψυκτικοί», πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν μετατραπεί σε πάγο, παρά την ψυχρή θερμοκρασία αυτών των αιωρούμενων σταγονιδίων των 5 βαθμών Φαρενάιτ.

Αλλά καθώς τα φτερά του αεροπλάνου ή οι κινήσεις των ελίκων του, αλλάζουν την πίεση γύρω από αυτά τα σταγονίδια, εμφανίζεται μια διαδικασία που ονομάζεται «αδιαβατική διαστολή» στις επακόλουθες δίνες τυρβώδους αέρα που σπάει τις ευαίσθητες συνθήκες που διατηρούσαν τον ατμό υγρό.

«Οι κρύσταλλοι πάγου γεννούν περισσότερους κρυστάλλους πάγου καθώς τα υγρά σταγονίδια συνεχίζουν να παγώνουν», όπως έγραψε ο Άνταμ Βόιλαντ του Παρατηρητηρίου Γης της NASA.

«Οι παγοκρύσταλλοι τελικά αποκτούν αρκετό βάρος ώστε να αρχίσουν να πέφτουν από τον ουρανό, αφήνοντας ένα κενό στο στρώμα των νεφών».

Αν και αυτοί οι νεοσχηματισμένοι κρύσταλλοι πάγου πέφτουν συχνά, αφήνοντας το απόκοσμο φαινόμενο «τρύπας», μερικές φορές δεν φτάνουν μέχρι το έδαφος.

«Οι κρύσταλλοι πάγου που πέφτουν είναι συχνά ορατοί στο κέντρο των οπών, ως ίχνη βροχοπτώσεων που δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος», σημείωσε ο Voiland στη NASA, «χαρακτηριστικά που ονομάζονται virga».

Στα λατινικά virga σημαίνει «ράβδος» ή «κλαδί» και είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για να περιγράψουν τις ραβδώσεις, τις ράβδους ή τις έλικες της βροχόπτωσης που πέφτουν από ένα σύννεφο αλλά εξατμίζονται στον αέρα πριν φτάσουν στο έδαφος.

Η εργασία της ομάδας UCAR που τελικά εξήγησε τον ατμοσφαιρικό μηχανισμό που παράγει «σύννεφα διάτρησης τρύπας» συνδύασε δεδομένα από πτήσεις αεροσκαφών, δορυφορικές παρατηρήσεις και καιρικά μοντέλα για να αναπτύξει μια ισχυρή θεωρία της διαδικασίας.

Όπως δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας το 2010, οι επιστήμονες της UCAR μπόρεσαν να δείξουν ότι η γωνία με την οποία ένα αεροπλάνο πέρασε μέσα από νέφη altocumulus άλλαξε τα χαρακτηριστικά της «τρύπας» του Cavum.

Όταν τα αεροπλάνα περνούσαν σε απότομη γωνία, ανέφεραν οι ερευνητές, παρήχθησαν μικρότερο και πιο κυκλικό Cavum.

Αλλά, εάν το σκάφος τρυπούσε τα σύννεφα με μια πιο σταδιακή και ρηχή γωνία, αντ ‘αυτού παρήχθη ένα μεγαλύτερο αδερφικό φαινόμενο, που ονομάζεται «σύννεφα καναλιών», με πιο μακρά μονοπάτια virga.

Το Παρατηρητήριο Γης της NASA εντόπισε και τα δύο είδη στον μοναδικό σχηματισμό στα ανοικτά των ακτών των Florida Keys στις 30 Ιανουαρίου 2024.

(με πληροφορίες από daily mail / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί