Η μακρά παραμονή στο διάστημα συρρικνώνει την καρδιά

Tο να περνά κάποιος πολύ χρόνο στο διάστημα έχει κάτι κοινό με την κολύμβηση μακράς αντοχής:

Και τα δύο μπορούν να κάνουν την καρδιά να συρρικνωθεί, όπως προκύπτει από έρευνα που σύγκρινε την επίδραση που είχε στον αστροναύτη ο χρόνος που πέρασε στο διάστημα με έναν μαραθώνιο κολύμβησης από τον αθλητή Μπενουά Λεκόμτ.

Και στις δύο περιπτώσεις αφαιρούνται τα φορτία στην καρδιά που συνήθως προκύπτουν λόγω βαρύτητας, με αποτέλεσμα να ατροφήσει το όργανο. Και στις δύο περιπτώσεις η άσκηση δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην καρδιά.

Όπως αναφέρει το BBC, της έρευνας ηγήθηκε ο Μπέντζαμιν Λεβίν, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας, και δημοσιεύεται στο Circulation.

Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στα μακράς χρονικής διάρκειας ταξίδια στο διάστημα, όπως για παράδειγμα οι αποστολές στον Άρη, που σχεδιάζει η NASA για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε στα πολλά χρόνια έρευνας είναι ότι η καρδιά έχει αξιοσημείωτη πλαστικότητα. Οπότε η καρδιά προσαρμόζεται στο φορτίο που της τίθεται» είπε στο BBC News ο καθηγητής Λεβίν, που είναι επίσης διευθυντής του Institute for Exercise and Environmental Medicine. «Στις διαστημικές πτήσεις ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν είναι πως δεν χρειάζεται πλέον να στέλνεις αίμα προς τα πάνω, επειδή δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τη βαρύτητα».

Ο Σκοτ Κέλι πέρασε 340 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου οι επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις των μακράς διάρκειας πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα.

Στις 5 Ιουνίου 2018 ο Μπενουά Λεκόμτ άρχισε μια προσπάθεια να διασχύσει κολυμπώντας τον Ειρηνικό, έχοντας προηγουμένως διασχίσει τον Ατλαντικό. Κολύμπησε 2.821 χλμ σε διάστημα 159 ημερών, εν τέλει εγκαταλείποντας την προσπάθεια. Κολυμπούσε κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα και κοιμόταν περίπου οκτώ ώρες κάθε νύχτα. Αυτό σημαίνει πως περνούσε μεταξύ 9 και 17 ωρών κάθε ημέρα σε πρηνή θέση.

Ωστόσο οι αλλαγές στις καρδιές των δύο ανδρών δεν ήταν μόνιμες, καθώς επέστρεψαν στα κανονικά τους όταν βρέθηκαν ξανά σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ο καθηγητής Λεβίν συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της NASA ονόματι Cipher, που περιλαμβάνει την αποστολή άλλων 10 αστροναυτών στο διάστημα για αποστολές μακράς διάρκειας.

Από Ναυτεμπορική, ΦΩΤΟ unsplash