Γιατί έψαχναν μια… μικροσκοπική ντομάτα επί ώρες σε διαστημικό σταθμό – Ποιος “κατηγορήθηκε” ότι την έφαγε!

Ένα μυστήριο γύρω από μια ντομάτα που χάθηκε στο διάστημα έλαβε τέλος μετά από οκτώ μήνες, καθώς το λαχανικό (ή φρούτο) εμφανίστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μετά από μια συγκομιδή εκτός Γης τον Μάρτιο, ο αστροναύτης της NASA, Frank Rubio, είχε χάσει τα υπολείμματα μιας μικροσκοπικής ντομάτας.

Ο καλός μας φίλος Φρανκ Ρούμπιο, ο οποίος πήγε σπίτι [ήδη], κατηγορείται εδώ και αρκετό καιρό ότι έφαγε την ντομάτα. Αλλά μπορούμε να τον αθωώσουμε. Βρήκαμε την ντομάτα”, είπε η αστροναύτης της NASA, Jasmin Moghbeli, μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση, την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), που γιόρτασε την 25η επέτειο του ISS.


Πώς το μικρής σημασίας περιστατικό της απώλειας της ντομάτας, έγινε ένα μεγάλο αστείο για τον Rubio στη NASA.

Η ντομάτα-νάνος, Red Robin, πλάτους 1 ίντσας (2,5 εκατοστά) ήταν μεταξύ της τελικής συγκομιδής του πειράματος Veg-05, με το οποίο ασχολήθηκε ο ίδιος ο Rubio.

Τα δείγματα των ντοματών παραλήφθηκαν από κάθε αστροναύτη του ISS μετά τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, το μερίδιο του Rubio κρατήθηκε σε μια τσάντα και έπλευσε μακριά πριν προλάβει να το πάρει.


Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι αστροναύτες συζήτησαν για πρώτη φορά δημόσια την χαμένη ντομάτα όταν ο Ρούμπιο πραγματοποίησε τη δική του εκδήλωση στο διάστημα που σηματοδότησε το απροσδόκητο ρεκόρ ενός έτους από αστροναύτη των Ηνωμένων Πολιτειών σε τροχιά.

«Πέρασα τόσες ώρες ψάχνοντας για αυτό το πράγμα», αστειεύτηκε ο Rubio, εν μέσω ζωντανής ροής του ISS τον Σεπτέμβριο. «Είμαι σίγουρος ότι η αποξηραμένη ντομάτα θα εμφανιστεί κάποια στιγμή και θα με δικαιώσει, χρόνια στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Ρούμπιο έψαχνε για τη χαμένη ντομάτα για 18 με 20 ώρες


Ο ISS είναι μεγαλύτερος από ένα σπίτι έξι υπνοδωματίων και τα πράγματα μπορούν να αιωρούνται εύκολα σε απροσδόκητες γωνίες στη μικροβαρύτητα. Η NASA συνήθως ακολουθεί τη διαδικασία ελέγχου των εισαγωγών εξαερισμού για τέτοια αντικείμενα. Ωστόσο, σε έναν σταθμό γεμάτο με 25 χρόνια πράγματα, είναι εύκολο να χάσεις κάποια αντικείμενα.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ρούμπιο ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τη χαμένη ντομάτα, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου επέστρεψε στο σπίτι με ασφάλεια με το πλήρωμά του, μετά από 371 ημέρες στο διάστημα.

Ο Ρούμπιο είπε ότι η ντομάτα δεν βρέθηκε ποτέ παρά το γεγονός ότι «18 με 20 ώρες από τον δικό μου χρόνο το έψαχνα».

“Η πραγματικότητα του προβλήματος, ξέρετε – η υγρασία εκεί πάνω είναι περίπου 17 τοις εκατό. Είναι πιθανώς αποξηραμένη να είναι σε σημείο που δεν μπορείς να καταλάβεις τι ήταν, και κάποιος απλώς πέταξε την τσάντα”, είπε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα το βρει κάποια μέρα: θα είναι ένα μικρό, ζαρωμένο πράγμα».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί