Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε η γέννηση των παλαιότερων γαλαξιών του σύμπαντος

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης πέτυχαν ένα πρωτοποριακό κατόρθωμα: είδαν τον σχηματισμό τριών από τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν, που εμφανίστηκαν πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η εντυπωσιακή ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Science, παρέχει ανεκτίμητες γνώσεις για το πρώιμο σύμπαν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, ερευνητές του Ινστιτούτου Niels Bohr παρατήρησαν τη γέννηση τριών από τους παλαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος, που χρονολογούνται μεταξύ 13,3 και 13,4 δισεκατομμυρίων ετών πριν. Αυτή η ανακάλυψη έγινε δυνατή από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο έφερε αυτές τις άνευ προηγουμένου «ζωντανές» παρατηρήσεις του σχηματισμού γαλαξιών στη Γη.

Μέσω του τηλεσκοπίου, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες ποσότητες αερίου να συσσωρεύονται και να συγχωνεύονται σε έναν εκκολαπτόμενο μίνι-γαλαξία. Ενώ αυτή η διαδικασία έχει υποτεθεί μέσω θεωριών και προσομοιώσεων υπολογιστή, ποτέ δεν είχε γίνει άμεσα αντιληπτή.

Αυτές είναι οι πρώτες «άμεσες» εικόνες σχηματισμού γαλαξιών που έχουμε δει. Ενώ ο Τζέιμς Γουέμπ μας είχε δείξει προηγουμένως πρώιμους γαλαξίες σε μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξης, είμαστε τώρα μάρτυρες της ίδιας της γέννησής τους και της κατασκευής των πρώτων αστρικών συστημάτων στο σύμπαν , δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Kasper Elm Heintz του Ινστιτούτου Niels Bohr, ο οποίος ηγήθηκε του νέα μελέτη.

Γαλαξίες που γεννήθηκαν λίγο μετά το Big Bang
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η γέννηση αυτών των τριών γαλαξιών συνέβη περίπου 400 με 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, την έκρηξη που ξεκίνησε τα πάντα. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιστοιχεί σε γαλαξίες που σχηματίζονται κατά τα πρώτα τρία ή τέσσερα τοις εκατό της διάρκειας ζωής του σύμπαντος, διάρκειας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το σύμπαν ήταν ένα τεράστιο αδιαφανές νέφος αερίου αποτελούμενο από άτομα υδρογόνου, σε αντίθεση με τον σημερινό νυχτερινό ουρανό διάσπαρτο με καλά καθορισμένα αστέρια.

Κατά τη διάρκεια των λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια, πριν τα αστέρια και το αέριο αρχίσουν να συνδυάζονται σε γαλαξίες. Αυτή είναι η διαδικασία που βλέπουμε να ξεκινά στις παρατηρήσεις μας , εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Darach Watson.


Η γέννηση των γαλαξιών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στην ιστορία του σύμπαντος γνωστή ως Εποχή του Επανιονισμού, όταν η ενέργεια και το φως από μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες διέρρευσαν την ομίχλη του αερίου υδρογόνου.

Αυτές ακριβώς τις μεγάλες ποσότητες αερίου υδρογόνου κατέλαβαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη όραση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Αυτή είναι η πιο μακρινή μέτρηση του ψυχρού, ουδέτερου αερίου υδρογόνου, του δομικού στοιχείου των αστέρων και των γαλαξιών, που ανακαλύφθηκε από ερευνητές μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών του σύμπαντος χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μοντέλα για το πώς το φως από αυτούς τους γαλαξίες απορροφήθηκε από το ουδέτερο αέριο μέσα και γύρω τους. Αυτή η μετάβαση είναι γνωστή ως μετάβαση Lyman-alpha.

Μετρώντας το φως, οι ερευνητές μπορούσαν να διακρίνουν το αέριο από τους νεοσχηματισμένους γαλαξίες από άλλα αέρια. Αυτές οι μετρήσεις ήταν δυνατές μόνο λόγω των απίστευτα ευαίσθητων δυνατοτήτων του υπέρυθρου φασματογράφου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Συμβολή στην κατανόηση της καταγωγής μας
Η μελέτη διεξήχθη από τον Kasper Elm Heintz, σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους Darach Watson, Gabriel Brammer και Ph.D. φοιτήτρια Simone Vejlgaard από το Κέντρο Κοσμικής Αυγής στο Ινστιτούτο Niels Bohr, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ένα κέντρο αφιερωμένο στη διερεύνηση και την κατανόηση της αυγής του σύμπαντος. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα τους φέρνει πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους.

Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ζητήσει περισσότερο χρόνο παρατήρησης με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ελπίζοντας να επεκταθεί στα νέα ευρήματά της και να μάθει περισσότερα για την πρώιμη εποχή του σχηματισμού γαλαξιών.

Προς το παρόν, πρόκειται για τη χαρτογράφηση των νέων μας παρατηρήσεων σχηματισμού γαλαξιών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από πριν. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε συνεχώς να πιέζουμε το όριο του πόσο μακριά μπορούμε να δούμε μέσα στο σύμπαν. Οπότε, ίσως φτάσουμε ακόμα πιο μακριά , είπε ο Simone Vejlgaard.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί