• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιβεβαιώθηκε η προέλευση του «περίεργου» διαστρικού αντικειμένου Oumuamua

Επιβεβαιώθηκε η προέλευση του «περίεργου» διαστρικού αντικειμένου Oumuamua

Επιστήμονες ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την προέλευση του περίεργου, διαστρικής προέλευσης αντικειμένου Oumuamua (ανιχνευτής ή αγγελιοφόρος στα χαβανέζικα) που είχε προκαλέσει αίσθηση το 2017, για το οποίο είχε θεωρηθεί ότι μπορεί να ήταν ακόμα και εξωγήινο διαστημόπλοιο- και τελικά η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο «πεζή».

Δύο επιστήμονες του Arizona State University, ο Στίβεν Ντες και ο Άλαν Τζάκσον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομμάτι ενός πλανήτη σαν τον γνωστό μας πλανήτη- νάνο, Πλούτωνα, από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σε δύο επιστημονικά άρθρα (part I και part II) στο AGU Journal of Geophysical Research: Planets.


To αντικείμενο είχε πολλά κοινά στοιχεία με τους κομήτες, μα και πολλές διαφορές- και οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν μια σειρά από χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούσαν. Για αρχή, μπήκε στο ηλιακό σύστημα με ταχύτητα χαμηλότερη του αναμενομένου, κάτι που δείχνει ότι δεν ταξίδευε στο διαστρικό διάστημα για πάνω από ένα δισ. χρόνια. Επίσης, ήταν πολύ πιο επίπεδο (σε σχήμα τηγανίτας) από κάθε άλλο γνωστό αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, και η ώθηση που δεχόταν από τον ήλιο ώστε να απομακρύνεται από αυτόν ήταν ισχυρότερη του κανονικού. Επιπρόσθετα, δεν εντοπίζονταν αέρια να διαφεύγουν, τα οποία συνήθως στους κομήτες φαίνονται ως οι ουρές τους.

Η θεωρία των δύο επιστημόνων ήταν πως το αντικείμενο αποτελείτο από διαφορετικά είδη πάγου, και ακολούθησαν υπολογισμοί. Εν τέλει, βρήκαν ότι υπήρχε ένα είδος πάγου που μπορούσε να «εξηγήσει» όλα τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου: Επρόκειτο για το στερεό άζωτο, που έδινε όλες τις «σωστές απαντήσεις» – και, δεδομένου ότι συναντάται στην επιφάνεια του Πλούτωνα, ένα αντικείμενο σαν κομήτης θα μπορούσε να αποτελείται από το ίδιο υλικό.

Ακολούθησαν και άλλοι υπολογισμοί- και το συμπέρασμα ήταν πως το αντικείμενο πιθανότατα εκτινάχθηκε από κάποια επιφάνεια περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, και έφυγε από το ηλιακό του σύστημα. Επίσης, εξηγείται και το ασυνήθιστο σχήμα: Καθώς τα εξωτερικά στρώματα εξατμίζονταν, θα γινόταν όλο και πιο επίπεδο, όπως ένα σαπούνι όταν χρησιμοποιείται.

Όσον αφορά στις θεωρίες περί εξωγήινου κατασκευάσματος, ο Ντες τονίζει πως, ακόμα και αν δεν ισχύουν, είναι σημαντικό το ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες αποκτούν τη δυνατότητα για μια ματιά σε άλλα ηλιακά συστήματα με τρόπο που δεν ήταν δυνατός στο παρελθόν. «Όσο αντικείμενα σαν το Oumuamua ανακαλύπτονται και μελετώνται, οι επιστήμονες μπορούν να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις μας ως προς το πώς άλλα πλανητικά συστήματα μοιάζουν ή διαφέρουν από το δικό μας» είπε σχετικά.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική