Έλον Μασκ για ΑΙ: “Ποιό το νόημα να δουλεύεις – Θα δημιουργηθεί υπαρξιακή κρίση στην ανθρωπότητα”

Για έναν άνθρωπο που διοχετεύει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης , ο Έλον Μασκ φαίνεται εξαιρετικά ανήσυχος για τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Ο δισεκατομμυριούχος είπε σήμερα ότι προβλέπει «10 έως 20 τοις εκατό πιθανότητα» ενός σεναρίου στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη εξολοθρεύει την ανθρωπότητα.

Μιλώντας στο Cannes Lions International Festival of Creativity, ο Μασκ είπε στο κοινό ότι ακόμη και τα πιο θετικά αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγούσαν σε μια «υπαρξιακή κρίση» για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, ο Μασκ είπε επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν θετικοί παρά τον επικείμενο κίνδυνο καταστροφής.

Ο Μασκ είπε: «Το ποτήρι είναι 80% γεμάτο. Κοιτάξτε τη φωτεινή πλευρά ».
Ο Μασκ υπήρξε επί μακρόν επικριτής της τεχνητής νοημοσύνης , λέγοντας συχνά ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας.

Σήμερα ο Μασκ επανέλαβε αυτό το σημείο, λέγοντας: «Τείνω να συμφωνώ με τον Τζεφ Χίντον – έναν από τους “νονούς” της τεχνητής νοημοσύνης – και πιστεύω ότι υπάρχει 10-20% πιθανότητα να συμβεί κάτι τρομερό».

Πέρυσι, ο Μασκ ήταν ένας από τους 1.000 υπογράφοντες που ζητούσαν παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης .

Ο δισεκατομμυριούχος έχει μάλιστα προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα».


Ο Έλον Μασκ είναι επί μακράν υποστηρικτής για περισσότερη ασφάλεια στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας σήμερα στο κοινό ότι η τεχνολογία θα μπορούσε είτε να δημιουργήσει μια «καθολική αύξηση» στην ευημερία ή «κάτι τρομερό».

Ο Μασκ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει απατεώνας, όπως στην ταινία The Terminator, και να οδηγήσει σε καταστροφή ανθρωπιστικών επιστημών.

Ωστόσο, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla στο παρελθόν, ο Μασκ υποστήριξε επίσης ότι τα πιθανά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Είπε: «Νομίζω ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η αφθονία, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε.

«Δεν θα υπάρχει έλλειψη για κανέναν από εμάς. Η εργασία θα ήταν προαιρετική ».

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το βέλτιστο σενάριο, ο Μασκ προειδοποιεί ότι θα υπάρξει μια «κρίση νοήματος» για την ανθρωπότητα.

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει ό,τι μπορείς, αλλά καλύτερα, ποιο είναι το νόημα να κάνεις πράγματα; Νομίζω ότι θα υπάρξει υπαρξιακή κρίση ».

Παρά τις τρομερές προβλέψεις, ο Μασκ συμβούλεψε ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν αισιόδοξοι.

Μιλώντας στο Cannes Lions International Festival of Creativity σήμερα (φωτογραφία), ο Musk είπε στο κοινό να κοιτάξει τη φωτεινότερη πλευρά καθώς υπήρχε 80 τοις εκατό πιθανότητα να μην καταστραφούν.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να ζήσει μέσα από την καταστροφή της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μασκ απάντησε: «Θα ήθελα να είμαι κοντά για να το δω; Μάλλον ναι.

Στη συνέχεια είπε στο κοινό ότι ήταν «στην πιο ενδιαφέρουσα στιγμή στην ιστορία» και τους συνέστησε «να απολαύσουν τη βόλτα».

Το σενάριο που περιγράφει ο Musk, στο οποίο όλη η εργασία γίνεται από μηχανές, είναι παγκοσμίως αποδεκτό ως πιθανό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόοδος στη ρομποτική θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση τεράστιου αριθμού θέσεων εργασίας.

Παραδοσιακά ασφαλείς θέσεις εργασίας όπως δικηγόροι, γιατροί και δάσκαλοι μπορούν να αντικατασταθούν από αρκετά προηγμένα γλωσσικά μοντέλα.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στη ρομποτική τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους στα πατώματα των εργοστασίων.

Ο ίδιος ο Μασκ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του Optimus, ενός ανθρωποειδούς ρομπότ που δημιουργήθηκε από την Tesla, το οποίο θα μπορούσε μια μέρα να αναλάβει ρόλους χειρωνακτικής εργασίας .

Παρά το γεγονός ότι βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως υπαρξιακό κίνδυνο και ζητά μια παύση στην έρευνα, ο Μασκ συνέχισε επίσης να επιδιώκει την ανάπτυξη της δικής του εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης: XAI.

Αυτό οδήγησε στην κυκλοφορία του Grok, το οποίο υποτίθεται ότι είναι μια πιο έντονη, σαρκαστική έκδοση δημοφιλών chatbots όπως το ChatGPT του OpenAI .

Τον Ιούνιο, η XAI έκλεισε τον αρχικό γύρο χρηματοδότησής της με επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,71 δις £), ανεβάζοντας τη συνολική της αποτίμηση στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια (18,9 δισεκατομμύρια £).

photo: EPA-AFP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί