Αρχαία Αίγυπτος: Το μυστήριο με τα δεκάδες σπάνια αγαλματίδια που βρέθηκαν σε τάφο

H ανακάλυψη των «μάγων υπηρετών» (magic servants), είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο και αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, για τις αντιλήψεις του πολιτισμού σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή.


Στους αρχαιολογικούς τόπους σ’ όλη την Αίγυπτο, οι ανακαλύψεις είναι καθημερινές και τα ευρήματα σε συμβατικές τοποθεσίες έχουν βοηθήσει σημαντικά την αρχαιολογία. Μία από αυτές τις ανακαλύψεις ήταν τα ομοιώματα “shabti”, σωροί από μικρά αγαλματίδια δεξιοτεχνικής κατασκευής, που θεωρούνταν αναγκαία για την ομαλή μετάβαση στον άλλο κόσμο, που ονομαζόταν “Duat”.

Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, για την ομαλή τους μετάβαση στην άλλη ζωή, οι άνθρωποι θαβόντουσαν μαζί με διάφορα αντικείμενα. Ο Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε θαμμένος με περίπου 5.0000 αντικείμενα γύρω του.

Κατά κανόνα, στην αρχαία Αίγυπτο, μόνο η άρχουσα τάξη και οι εύποροι είχαν την οικονομική δυνατότητα να θάβονται με τα ομοιώματα “shabti”, καθένα απ’ τα οποία είχε εγχάρακτες επιγραφές με διάφορες πληροφορίες, υποδηλώνοντας το κύρος του ιδιοκτήτη.

Ανακάλυψη σε live αναμετάδοση
Σto ντοκιμαντέρ “Tomb Hunters”, στο κανάλι Smithsonian το 2022, καταγράφηκε μία σπουδαία ανακάλυψη, όπου μία ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μία εξαιρετικά σπάνια στοίβα από τους «μάγους υπηρέτες». H Amada, μέλος της αποστολής, ερευνώντας έναν τάφο, ανάμεσα στο φέρετρο και έναν τοίχο, εντόπισε ένα ξεχωριστό κουτί. Ανοίγοντας το καπάκι του, ανακάλυψε πλήθος από ομοιώματα “shabti”

Τα “shabti” εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανά την Αίγυπτο, αν και σύμφωνα με την ομάδα, είναι η πρώτη φορά που ανακάλυψαν συγκεντρωμένα τόσα πολλά.

Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων
Ο Δρ. Ashraf Ewais, επικεφαλής της συντήρησης της ανασκαφής, εξήγησε: «είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ένα τέτοιο κουτί, τόσο κοντά στο φέρετρο». Τους περισσότερους τάφους συνόδευαν ένας ή δύο «μάγοι υπηρέτες». Ήταν εξαιρετικά σπάνιο ότι βρέθηκε ένα πλήρες σύνολο από την ενθουσιασμένη ομάδα.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον κάτοχο του τάφου, ωστόσο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ήταν κάποιος εύπορος. Τα shabti θεωρούνταν αντικείμενα πολυτέλειας και, παρά το μέγεθός τους, εξαιρετικά ακριβά. Η ιστορία τους χρονολογείται στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου, ανάμεσα στο 1050 και το 1650 π.Χ., αν και πιστεύεται ότι η αντίληψη για τη χρήση ομοιωμάτων στη διάβαση προς την μετά θάνατο ζωή, είναι ακόμη παλαιότερη.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί