Ανακάλυψαν στην Κίνα πλάσμα 240 εκατομμυρίων ετών που μοιάζει με… «δράκο»!

Στην τελευταία ανακάλυψη, οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο και εντυπωσιακά πλήρες απολίθωμα που λέγεται ότι ανήκει σε ένα υδρόβιο ερπετό μήκους 16 ποδιών (5 μέτρων) που υπήρχε στην Τριασική περίοδο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλάσμα είναι περίπου 240 εκατομμυρίων ετών και έχει ονομαστεί «δράκος» αφού έχει εξαιρετικά μακρύ λαιμό. Είναι επίσης γνωστό ως Dinocephalosaurus orientalis, το οποίο είναι ένα είδος που αναγνωρίστηκε αρχικά το 2003.

Αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν απολίθωμα επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύσουν την πλήρη ανατομία του παράξενου προϊστορικού θηρίου. Μια διεθνής ομάδα ανακάλυψε το απολίθωμα στην επαρχία Guizhou στη νότια Κίνα, το οποίο στη συνέχεια εκτέθηκε στα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας.

Ο Δρ Nick Fraser, ο οποίος ήταν μέλος της διεθνούς ομάδας που μελέτησε προσεκτικά το απολίθωμα, είπε ότι για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα ολόκληρο απολίθωμα. Είπε ότι ήταν «ένα πολύ παράξενο ζώο».

«Είχε άκρα σαν πτερύγια και ο λαιμός του ήταν μακρύτερος από το σώμα και την ουρά του μαζί», είπε ο Δρ Φρέιζερ.

Ο ερευνητής είπε ότι ο “μακρύς και εύκαμπτος λαιμός” του ζώου, ο οποίος έχει 32 ξεχωριστούς σπονδύλους, πιθανώς αποτελούσε ένα κυνηγετικό πλεονέκτημα και επέτρεπε στον Dinocephalosaurus orientalis να αναζητήσει τροφή, η οποία υπήρχε σε σχισμές κάτω από το νερό.

«Αυτή η ανακάλυψη απλώς προσθέτει στο παράξενο του Τριασικού», είπε ο Δρ Φρέιζερ, μιλώντας στο BBC News. «Και κάθε φορά που κοιτάμε σε αυτές τις τοποθέσιες, βρίσκουμε κάτι νέο», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι το ζώο φαινόταν παρόμοιο με το Tanystropheus hydroides, ένα θαλάσσιο ερπετό από τη Μέση Τριασική περίοδο.

“Και τα δύο ερπετά ήταν παρόμοιου μεγέθους και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στα κρανία τους, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου οδοντοφυΐας με παγίδα ψαριών. Ωστόσο, ο Dinocephalosaurus είναι μοναδικός στο ότι διαθέτει πολλούς περισσότερους σπονδύλους τόσο στον λαιμό όσο και στον κορμό, δίνοντας στο ζώο εμφάνιση που το κάνει να μοιάζει πολύ περισσότερο σαν φίδι», είπε η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει το ABC News.

Η διεθνής ομάδα πρόσθεσε ότι το ερπετό ήταν «ξεκάθαρα πολύ καλά προσαρμοσμένο σε έναν ωκεάνιο τρόπο ζωής», όπως υποδεικνύεται από τα πτερύγια άκρα και τα «εξαιρετικά διατηρημένα» ψάρια στην περιοχή του στομάχου του.

Η ομάδα είχε ειδικούς από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η εργασία, η οποία περιέγραφε ένα σύνολο νέων απολιθωμάτων του ζώου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί