Αδριατική: Ανακάλυψαν τα ερείπια αρχαίου οικισμού κρυμμένα στον βυθό της θάλασσας

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (ZaPA) ανακάλυψαν βυθισμένα ρωμαϊκά ερείπια στις ακτές του Portorož της Σλοβενίας. Το Portorož, που σημαίνει «λιμάνι του ρόδου», βρίσκεται στην Αδριατική, σε μια μικρή χερσόνησο στο Δήμο του Πιράν.

Η χερσόνησος προσαρτήθηκε μεταξύ 178 και 177 π.Χ. από την επεκτεινόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου μια αγροτική κοινότητα ίδρυσε αγροτικές κατοικίες γνωστές ως villae rusticae.

Ένας πολιτισμός κάτω από τη θάλασσα


Aρχαιολόγοι του ZaPa που έκαναν υποθαλάσσιες έρευνες, διεξήγαν μια πρόσφατη μελέτη σε μια μικρή παράκτια περιοχή, απέναντι από τη Σχολή Θαλάσσιων Σπουδών και Μεταφορών.

Η ομάδα αποκάλυψε βυθισμένα στρώματα, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη ποσότητα κεραμικών, όπως αμφορείς, εισαγόμενα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη.

Ακόμα ανακαλύφθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοχή χρησίμευσε ως ρωμαϊκό λιμάνι κατά την αρχαιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανακάλυψη μεγάλου αριθμού ξύλινων πασσάλων και δύο ξύλινων καταρτιών πλοίου που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ.

Τα κατάρτια χρησιμοποιούνταν πιθανώς δευτερευόντως ως αγκυροβόλιο για ένα σκάφος ή ως δοκός στήριξης για μια ξύλινη κατασκευή. Το πρώτο κατάρτι ήταν κατασκευασμένο από ξύλο ελάτου. Το κομμάτι που βρέθηκε έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και έχει ενσωματωμένη δρύινη τροχαλία. Το δεύτερο κατάρτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο ερυθρελάτης και έχει μήκος περίπου ενάμισι μέτρο.


«Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι στην ύστερη αρχαιότητα υπήρχε ένα μικρό λιμάνι με αγκυροβόλιο και ξύλινη κατασκευή», όπως είπαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες της ακτογραμμής του Portorož αποκάλυψαν τα ίχνη ενός βυθισμένου οικισμού και κτιρίων της Ρωμαϊκής εποχής.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί