• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελεύθερο διαδίκτυο; Αυτοί καθορίζουν τι «επιτρέπεται» να γράφεται – «Πρωτοπόρες» χώρες Ελλάδα και Κύπρος

Ελεύθερο διαδίκτυο; Αυτοί καθορίζουν τι «επιτρέπεται» να γράφεται – «Πρωτοπόρες» χώρες Ελλάδα και Κύπρος

Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης -και στη χώρα μας- παίρνει η εταιρεία Facebook.


Ειδικότερα, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το οποίο θα έχει τον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή» για την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε «να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram στην ελληνική γλώσσα».

Το AFP είναι πιστοποιημένος φορέας μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων, όπως αναφέρθηκε σε σχετική παρουσίαση.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Facebook συνεργάζεται ήδη με το Γαλλικό Πρακτορείο για 18 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το 2019 έχει συνάψει συνεργασία και με τα Ellinika Hoaxes.

Την ίδια ώρα, το Facebook γνωστοποίησε και μία νέα εκπαιδευτική διαφημιστική καμπάνια διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, με στόχο να παρουσιαστεί ο τρόπος που συνεργάζεται με τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) και να εξηγήσει πώς εντοπίζονται οι ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Στο πρόγραμμα fact-checking συμμετέχουν πάνω από 80 συνεργάτες από όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 γλώσσες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε περίπτωση που μια εταιρεία αξιολογήσει κάτι ως ψευδές, το Facebook προσθέτει προειδοποιητική ετικέτα και μειώνει την αναπαραγωγή του.

Επίσης, οι σελίδες και τα domain που συνεχώς δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις θα δουν την αναπαραγωγή του περιεχομένου τους να μειώνεται, ενώ τους στερείται και η δυνατότητα διαφήμισης και παραγωγής εσόδων, κοινώς τους «εξαφανίζουν» οικονομικά ώστε να πάψουν να υπάρχουν.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας» δήλωσε η υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook».

Το Facebook, όπως αναφέρθηκε, θα ακολουθήσει μία στρατηγική τριών ημερών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης:

  • Αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει τους όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις πολιτικές διαφήμισης
  • Μείωση προβολής ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου
  • Ενημέρωση του κοινού χρησιμοποιώντας περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πλαίσιο γεγονότων που συνοδεύει τις δημοσιεύσεις που βλέπουν

Στην παρουσίαση υπογραμμίστηκε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με θέματα υγείας (βλ. πανδημία, εμβόλια).