• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκικός τύπος: «Πειρατικές οι κινήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τουρκικός τύπος: «Πειρατικές οι κινήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας έχει προκαλέσει η στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας με κοινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο,

γεγονός που αποτυπώνεται και από τους τίτλους των φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Σαμπάχ, η οποία ασκεί δριμύτατη κριτική και κατηγορεί Αθήνα και Παρίσι πως επιβουλεύονται τα δικαιώματα των Τούρκων στην αν. Μεσόγειο σε βάρους τους διεθνούς δικαίου. Μάλιστα το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Τι προσπαθούν να πετύχουν Μακρόν και Μητσοτάκης. Οι πειρατικές κινήσεις Γαλλίας και Ελλάδας».

Το δημοσίευμα της Σαμπάχ με Μητσοτάκη-Μακρόν
Το προκλητικό τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «σχεδόν κάθε βήμα της Ελλάδας και των υποστηρικτών της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πρόβλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως η αντι-Navtex της Αθήνας είναι παράνομη. Επιπλέον, μ’ αυτές τις κινήσεις, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στοχεύει να παρενοχλήσει τον Oruc Reis, ένα πολιτικό πλοίο που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών».

Την ίδια ώρα, η Σαμπάχ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το τουρκικό αφήγημα περί στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ κατηγορεί το Παρίσι πως παράνομα σταθμεύει δυνάμεις της στην Κύπρο. «Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 από τα 23 νησιά της στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, τα οποία έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, έχει στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κύπρο (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) κατά παράβαση των συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1959 και του 1960».

Εκτός αυτού, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει παράνομα ακόμη και το Καστελόριζο, που απέχει μόλις 2 χλμ από τις τουρκικές ακτές, ενώ κατηγορεί τη χώρα μας πως δεν έχει διάθεση να καθίσει και να συζητήσει και αυτή τη «διαφορά» με την Τουρκία.

Τέλος, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα εξαπολύει επίθεση και κατά του Γάλλου προέδρου, Μακρόν, για τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την Κύπρο, τονίζοντας πως είναι «παράνομες και άκυρες» αφού η Γαλλία δεν είναι «Εγγυήτρια Δύναμη» όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και το Η. Βασίλειο.

(iefimerida – φωτο:screenshot)