Η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι “λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις”.
Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η 2η δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019.
Η έξαρση του κορονοϊού, σημειώνει η Κομισιόν, “έχει αλλάξει ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες άλλες χώρες – μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και άρχισε να εφαρμόζει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως και στις άλλες χώρες – μέλη, τα περιοριστικά μέτρα περιόρισαν πολύ την οικονομική δραστηριότητα και επηρέασαν, άμεσα ή έμμεσα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού”.
Η πανδημία, σημειώνει η Κομισιόν, οδήγησε σε μία πρωτοφανή οικονομική διαταραχή και ήταν δικαιολογημένη μία έκτακτη αντίδραση από την πλευρά των εθνικών Αρχών, με την ενίσχυση πρωτοβουλιών στο επίπεδο της Ε.Ε.
“Εκτός από τη διοχέτευση πόρων για την εφαρμογή των άμεσων προτεραιοτήτων, τα περιοριστικά μέτρα που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού, είχαν ως παράπλευρη συνέπεια ότι επηρέασαν πολύ την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς και αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τον υγειονομικό και οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού. Καλωσορίζει, επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδιώκουν τις σε εξέλιξη μεταρρυθμίσεις, όπου είναι αυτό δυνατό, και ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα σύνολο συμπληρωματικών δεσμεύσεων πολιτικής.
“Κοιτάζοντας στο μέλλον, η κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς που έχουν επηρεασθεί από προηγούμενες καθυστερήσεις, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα είναι σημαντικές για να υποστυλώσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάκαμψη. Οι ελληνικές Αρχές κάνουν ταυτόχρονα πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για τα μέσα του 2020, οι οποίες, μαζί με δράσεις που θα ακολουθήσουν για προηγούμενες δεσμεύσεις, θα αξιολογηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους”, τονίζει η έκθεση.
(ΦΩΤΟ:Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτό που ειπώθηκε δείχνει πως έρχονται αλλαγές και περισσότερα γεγονότα
- Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
- Tornado-C: Ρωσική «φωτιά» κατά του Ουκρανονάτο, video
- Τρίκαλα – 8ο Meteora Trail Run: Στις 21 Σεπτεμβρίου η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στα Μετέωρα
- Champions League: Πρεμιέρα της νέας σεζόν με «βροχή» από γκολ
- Ήρωας πελάτης μίνι μάρκετ έβγαλε νοκ άουτ ένοπλους ληστές, video
- Η υπηρεσία του συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη μεταφέρθηκε
- Δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να σταματήσει κόσμο στη Νέα Υόρκη…αλλά δεν πήγε καλά, vid
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 55χρονο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος 11χρονης
- Σοκ στην Πέλλα: 73χρονος κακοποίησε μέχρι θανάτου γάτα – Οδηγείται στον εισαγγελέα
Κύρια Θέματα

















