Πραγματογνωμοσύνη για την γνησιότητα των Πικάσο και Μοντριάν θα ζητήσει ο ανακριτής

Η αποτίμηση των έργων θα επηρεάσει την ποινική μεταχείριση του δράστη

Τεχνική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εξακριβωθεί η γνησιότητα των δύο έργων, που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, αναμένεται να διατάξει ο 6ος Τακτικός Ανακριτής.

Παράλληλα ο ανακριτής θα καλέσει τους αρμόδιους της Εθνικής Πινακοθήκης, για να επιβεβαιώσουν την κυριότητα των πινάκων, ώστε μετά από αίτημα των κύριων κατόχων για απόδοση των έργων, να κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο η επιστροφή τους στον χώρο, από τον οποίο εκλάπησαν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δικαστικός λειτουργός θα ζητήσει να γίνει εκτίμηση των έργων, η αποτίμηση των οποίων θα επηρεάσει την ποινική μεταχείριση του δράστη, εφόσον πιστοποιηθεί ότι η αξία τους υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ όπως ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος, που συνελήφθη, κρίθηκε σήμερα το απόγευμα προφυλακιστέος, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, και αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή για την κλοπή των έργων του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια.

Ο 49χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελέα ότι έδρασε μόνος του και ότι δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους πίνακες.

Επανέλαβε, δε, ότι δεν τους παρέδωσε καθώς, εάν το έκανε, οι Αρχές θα έφθαναν στα ίχνη του από τα αποτυπώματα που υπήρχαν πάνω στους κλεμμένους πίνακες.

Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης είχε παραπλανήσει τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικο συναγερμό και μπήκε στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

Αφού άρπαξε τους τρεις πίνακες, κάθισε στα σκαλιά και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου, ενώ φορούσε σκούφο που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του. Εκτιμάται ότι υπήρχε και συνεργός, ο οποίος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου».

lifo/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί