Υπάρχει λόγος σοβαρός! Οι Βέλγοι το “έριξαν” στις τηγανιτές πατάτες

Καθώς οι πατατοκαλλιεργητές και οι εταιρείες μεταποίησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την πτώση της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι Βέλγοι παροτρύνονται να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες για να αντισταθμίσουν τη ζημιά. Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τηγανητής πατάτας στον κόσμο και άλλων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας. Οι μεταποιητές του μετατρέπουν 5,3 εκατομμύρια […]

Καθώς οι πατατοκαλλιεργητές και οι εταιρείες μεταποίησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την πτώση της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι Βέλγοι παροτρύνονται να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες για να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τηγανητής πατάτας στον κόσμο και άλλων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας. Οι μεταποιητές του μετατρέπουν 5,3 εκατομμύρια τόνους πατάτας σε τηγανητές πατάτες, πουρέ και πατατάκια ετησίως και τις στέλνουν σε πελάτες σε περισσότερες από 160 χώρες.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 ανάγκασαν το κλείσιμο καφετεριών και εστιατορίων, τους κύριους πελάτες της βιομηχανίας της τηγανητής πατάτας και οι εταιρείες μεταποίησης έχουν δει τη ζήτηση να μειώνεται έως και κατά 80%.

«Γνωρίζουμε ότι στους Βέλγους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, είναι άυλη κληρονομιά της κουλτούρας μας για το τηγάνισμα, οπότε ζητάμε από τους Βέλγους να καταναλώνουν επιπλέον μερίδες τηγανητών πατατών για να μας επιτρέψουν την επεξεργασία περισσότερης ποσότητας πατάτας και να αποφύγουμε απορρίμματα τροφίμων», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Reuters ο Ρομάν Κολ, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού ομίλου Belgapom.

Η Belgapom ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για κατεψυγμένες πατάτες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40%. Ο τομέας της πατάτας στη γειτονική Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Στο Βέλγιο, περίπου 750.000 τόνοι πατάτας δεν θα μεταποιηθούν φέτος ως αποτέλεσμα και υπήρξαν ποικιλίες που δεν είναι κατάλληλες για άλλες μαγειρικές χρήσεις. Κάποιες ποσότητες εξήχθησαν, κάποιες δόθηκαν σε τράπεζες τροφίμων, άλλες δόθηκαν για τροφές σε βοοειδή και οι υπόλοιπες μετατράπηκαν σε ενέργεια σε μονάδες βιομάζας.

Οι Βέλγοι αγρότες είναι πιθανό να απωλέσουν εισόδημα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Κολ.

Ο ίδιος παρότρυνε τους Βέλγους να τρώνε επιπλέον μερίδες τηγανητές πατάτες κάθε εβδομάδα, να μαγειρεύουν στο σπίτι καθώς και να πηγαίνουν σε πάγκους που πωλούν πατάτες.

Πολλοί Βέλγοι λένε ότι η χώρα ανακάλυψε τις τηγανητές πατάτες, αλλά Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν σταθμεύσει στο γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τις αποκαλούσαν λανθασμένα «γαλλικές τηγανητές πατάτες».

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί