Βρετανία: Κατηγορεί την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βουλευτών

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βουλευτών οι οποίοι τηρούν επικριτική στάση απέναντι στο Πεκίνο αλλά και εναντίον της Εκλογικής Επιτροπής

σε μια ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι παράγοντες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος ευθύνονται για δύο κακόβουλες κυβερνοδράσεις με στόχο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους βουλευτές μας», είπε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Εκλογική Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από «εχθρικούς παράγοντες» που κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημά της επί έναν και πλέον χρόνο. Από την επίθεση αυτή απέκτησαν πρόσβαση σε διακομιστές που περιείχαν αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων με τα δεδομένα 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντάουντεν διαβεβαίωσε ότι «αυτές οι απόπειρες παρέμβασης στη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχαν». Προανήγγειλε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Κίνας.

Σε δύο πρόσωπα και έναν οργανισμό που συνδέονται με το κινεζικό κράτος θα επιβληθούν κυρώσεις για «κυβερνοκατασκοπεία» βουλευτών που επέκριναν το Πεκίνο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι το Λονδίνο θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών και για να προστατευθεί απέναντι από την «ιστορική πρόκληση» που θέτει η Κίνα.

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν είπε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να βασίζεται σε «αντικειμενικές αποδείξεις» αντί «να δυσφημεί αβάσιμα άλλες χώρες» και να μην πολιτικοποιεί θέματα κυβερνοασφάλειας. Η κινεζική πρεσβεία στον ιστότοπό της ανέφερε ότι «οι αποκαλούμενες κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα εναντίον του ΗΒ είναι παντελώς κατασκευασμένες και κακόβουλες συκοφαντίες».

«Η Κίνα ανέκαθεν καταπολεμούσε σταθερά κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων, με βάση τον νόμο. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, στηρίζει ή παραβλέπει τις κυβερνοεπιθέσεις» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί