• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βίντεο Ντοκουμέντο από Κίνα: Δείχνει επιστήμονες να ερευνούν «ιό από νυχτερίδες» το 2018 (BINTEO)

Βίντεο Ντοκουμέντο από Κίνα: Δείχνει επιστήμονες να ερευνούν «ιό από νυχτερίδες» το 2018 (BINTEO)

Βίντεο, που προβλήθηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV το 2018, άναψε φωτιές, μετά την επανακυκλοφορία του στο διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου της Ουχάν ξεκαθάρισε πως ο ιός που αναφέρεται στο βίντεο δεν έχει σχέση με τον σημερινό, όμως νέες θεωρίες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται μετά την αποκάλυψη αρχειακού υλικού από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Στο βίντεο φαίνονται επιστήμονες σε ένα εργαστήριο εξέτασης ιών στην Ουχάν, να μελετούν «ένα νέο κορωνοϊό που βρέθηκε σε νυχτερίδες» πριν από δύο χρόνια.

Παρά το ότι το βίντεο προβλήθηκε το 2018, προκάλεσε διαμάχες μετά την επανακυκλοφορία του στο διαδίκτυο, αφού έρχεται σε στιγμή που η εμφάνιση της COVID-19 ταλανίζει τον πλανήτη και προκαλείται επίσης από ένα νέο κορωνοϊό.

Όπως αναφέρεται στο protothema.gr , o Shi Zhengli, επικεφαλής ερευνητής του ινστιτούτου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το παθογόνο που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο κλιπ ήταν διαφορετικό από το στέλεχος του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία.

Το βίντεο του δικτύου CCTV γυρίστηκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ενός παραρτήματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο φέρεται να διατηρεί περισσότερα από 1.500 στελέχη θανατηφόρων ιών και έχει γίνει το κέντρο της διαμάχης εν μέσω της πανδημίας.

Θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, κυρίως στη Δύση, ισχυρίζονται ότι ο τρέχων κοροωνοϊός διέρρευσε από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η οποία διαθέτει το μοναδικό εργαστήριο της Κίνας με το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Κίνα περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σαν αποζημίωση για όσα έχει προκαλέσει στη χώρα του η θανατηφόρα ασθένεια.

Από την πλευρά της, η Κίνα επέμεινε ότι ο ΠΟΥ δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το θέμα του CCTV, το οποία κυκλοφόρησε αρχικά στις 5 Απριλίου το 2018, οι ερευνητές εντόπισαν και διαχώρισαν ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού από τα κινέζικα ροδοπέταλα, τα οποία προέρχονται από την Ανατολική και τη Νότια Ασία.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι το στέλεχος ήταν υπεύθυνο για ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας θανατηφόρου νόσου σε χοίρους στη νότια Κίνα ένα χρόνο νωρίτερα. Το ξέσπασμα εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ το 2017 και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων των 20.000 χοίρων. Ο ιός ονομάστηκε SADS-CoV, που σημαίνει το «σύνδρομο οξείας διάρροιας των χοίρων».

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είχαν αναπτύξει ένα εμβόλιο και ένα αντίσωμα για τον κορωνοϊό SADS, προσθέτοντας ότι πίστευαν ότι το στέλεχος δεν μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Ωστόσο, είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν παρόμοιο με τον κορωνοϊό SARS, ο οποίος θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ανθρώπους και είχε πρωτοεμφανιστεί το 2002, σκορπώντας τον θάνατο σε 775 άτομα παγκοσμίως, μέσα σε διάστημα 8 μηνών.

photo video screenshot