Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών της CIA και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λάρι Τζόνσον, με αφορμή το σημερινό ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία με νέο υπερηχητικό πύραυλο, επισημαίνει ότι οι πύραυλοι αυτού εμπίπτουν στην Συνθήκη INF που δεν λειτουργεί πλέον.
«Θυμηθείτε ότι υπήρχε η συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσης εμβέλειας που υπογράφηκε. Τέθηκε σε εφαρμογή με τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Δεκέμβριο του 1987», είπε ο Τζόνσον στο Sputnik, συμπληρώνοντας:
«Και αυτή η συνθήκη αφορούσε βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ, εκτοξευτές πυραύλων με βεληνεκές 500 έως 1000 χλμ, δηλαδή μικρής μεσαίας εμβέλειας και 1000 έως 5500 ονομάζονται μεσαίου βεληνεκούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά της πόλης του Ντνιεπροπετρόβσκ στην Ουκρανία ήταν ο τρόπος του Ρώσου Προέδρου Πούτιν να στείλει ένα μήνυμα στην Δύση και στις Ηνωμένες Πολιτείες που νωρίτερα «κατήργησαν μονομερώς» την Συνθήκη INF.
«Για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν μονομερώς αυτή την συνθήκη, νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δύση: “εντάξει, καταργήσατε αυτήν την συνθήκη. Τώρα, ας σας δείξουμε τι έχουμε”», εξηγεί ο Τζόνσον.
Το προαναφερθέν χτύπημα στο Ντνιεπροπετρόφσκ, τονίζει, δείχνει ότι η Ρωσία «ανέπτυξε τόσο βαλλιστικό πύραυλο μικρού μεσαίου βεληνεκούς όσο και μεσαίου βεληνεκούς με ικανότητα MIRV, που αναφέρεται σε Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles, έτσι ώστε ένας πύραυλος να μπορεί να φέρει κεφαλή με πολλαπλές κεφαλές διασποράς».
«Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για υπερηχητικό, ώστε να ταξιδεύει με ταχύτητα που κανένα δυτικό σύστημα αεράμυνας δεν είναι ικανό να σταματήσει», υπογραμμίζει ο Τζόνσον.
«Έτσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταστρέφοντας αυτή την μοναδική αμυντική εγκατάσταση στο Ντνιεπροπετρόβσκ έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Δύση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Θα δούμε αν η Δύση θα κάνει πίσω τώρα ή όχι», κατέληξε στο ρωσικό μέσο ο πρώην συνεργάτης της CIA.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χιονιάς-Γάτα σημειώσατε… 1, vid
- Μακάβριο εύρημα στο λιμάνι του Βόλου: Βρέθηκε σορός άνδρα αγνώστων στοιχείων
- Γουίλιαμ και Κέιτ εύχονται για την Πρωτοχρονιά αλλά μια φωτογραφία…δεν πήγε καλά!
- Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε “το δράμα” κατά τη διάρκεια των βασιλικών διακοπών
- Ετοιμάζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα Θεοφάνεια και τον καθαγιασμό των υδάτων
- Ηράκλειο: 32χρονος επιτέθηκε βίαια στον πατέρα του και συνελήφθη – Στο νοσοκομείο ο 74χρονος
- Ταχιάος: Αλλάζει “πίστα” η Εγνατία Οδός
- Κυρανάκης: Το “ευχαριστώ” του αναπληρωτή υπουργού σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΜ, vid
- Ήρθε η σειρά του Ιράν; Τι συμβαίνει με τις «αυθόρμητες» εξεγέρσεις – Απειλεί με επέμβαση ο Τραμπ, vid
- Οι επιβάτες «γυρίζουν πίσω στον χρόνο»: Πτήση απογειώθηκε το 2026 και προσγειώθηκε το 2025!









