Τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Καναδά – Η Ινδία απαιτεί ο Καναδάς να επαναπατρίσει 41 διπλωμάτες

Η κυβέρνηση της Ινδίας αξιώνει αυτή του Καναδά να επαναπατρίσει 41 διπλωμάτες μέχρι τη 10η Οκτωβρίου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι σχέσεις των δύο κρατών περνούν δοκιμασία εξαιτίας των υποψιών στην Οτάβα ότι ινδοί πράκτορες διαδραμάτισαν ρόλο στον φόνο τον Ιούνιο στην καναδική επικράτεια αυτονομιστή της μειονότητας των Σιχ, καναδού υπηκόου, του Χάρντιπ Σιγκ Νιτζάρ, τον οποίο το Νέο Δελχί χαρακτήριζε «τρομοκράτη».

Η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας απέρριψε την κατηγορία χαρακτηρίζοντάς τη γελοία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οποία επικαλέστηκε πηγή της ενήμερη για την αξίωση που πρόβαλε το Νέο Δελχί, η ινδική κυβέρνηση απείλησε να προχωρήσει στην άρση της διπλωματικής ασυλίας όσων δεν έχουν αποχωρήσει πέραν της Τρίτης 10ης Οκτωβρίου.

Στην Ινδία υπηρετούν 62 διπλωμάτες του Καναδά. Το Νέο Δελχί ζήτησε ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 41, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το ινδικό, ούτε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ στηλιτεύει το «κλίμα βίας» και την «ατμόσφαιρα εκφοβισμού» των απεσταλμένων της χώρας του στον Καναδά, όπου η παρουσία αυτονομιστικών οργανώσεων της μειονότητας των Σιχ προκαλεί επί χρόνια οργή στο Νέο Δελχί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί