Πολωνία: Απέλυσαν διπλωμάτη που χαρακτήρισε «ανόητο» τον νόμο για το Ολοκαύτωμα

Ο Nowak υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Πολωνία πρέπει να περάσει νόμο για την επιστροφή των περιουσιών.

Ένας Πολωνός διπλωμάτης που ήταν υπεύθυνος για τη βελτίωση των επαφών με τους Εβραίους παγκοσμίως απολύθηκε αφού επέκρινε την προσέγγιση της κυβέρνησής του σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Ο Jaroslaw Nowak, ο πληρεξούσιος για τις επαφές με την εβραϊκή διασπορά, χαρακτήρισε «ανόητο» τον νόμο που πέρασε το κυβερνών κόμμα για το Ολοκαύτωμα, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στην Jewish News, μια εβδομαδιαία εφημερίδα που δημοσιεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Eίπε επίσης ότι η Πολωνία πρέπει να περάσει νόμο για την επιστροφή των περιουσιών, δήλωση που υπονοεί περαιτέρω κριτική στις κυβερνώντες αρχές, οι οποίες ψήφισαν πρόσφατα νόμο που εμποδίζει τις πιθανότητες επιστροφής ή αποζημίωσης σε όσους είχαν κατασχεθεί περιουσίες από τους κομμουνιστές.

Μεταξύ αυτών που επλήγησαν είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι κληρονόμοι τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας απέλυσε τον Nowak το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter, εκπρόσωπος του υπουργείου χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφότου η Πολωνία ανακάλεσε τον νέο της πρεσβευτή στην Πράγα, όταν ο διπλωμάτης επέκρινε τη χώρα του σε συνέντευξή του, σε ότι αφορά στην προσέγγιση της Πολωνίας για μια διαμάχη με την Τσεχική Δημοκρατία σε ό,τι αφορά ένα κρατικό ανθρακωρυχείο.

Ο πρεσβευτής Miroslaw Jasinski έκανε λόγο για «αλαζονεία» από την πολωνική πλευρά, κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνο».

Ο Nowak δήλωσε ότι θεωρεί πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018 που επιδιώκει την απαγόρευση ορισμένων δηλώσεων σχετικά με την Πολωνία και το Ολοκαύτωμα «είναι μια από τις πιο ανόητες τροποποιήσεις που έγιναν ποτέ από οποιοδήποτε νόμο».

Η νομοθεσία επιχειρεί να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η Πολωνία, θύμα της ναζιστικής Γερμανίας, έφερε την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Ο νόμος εξόργισε το Ισραήλ, όπου πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μια προσπάθεια να αποκαλύψουν το γεγονός ότι ορισμένοι Πολωνοί σκότωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νομοθεσία αρχικά απαιτούσε ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για ψευδή απόδοση γερμανικών εγκλημάτων στην Πολωνία. Αργότερα τροποποιήθηκε για να αφαιρεθούν οι ποινικές διατάξεις.

Πέρυσι, η Πολωνία ενέκρινε επίσης έναν νόμο που περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα για την ανάκτηση περιουσίας που κατασχέθηκε από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

Αυτός ο νόμος προκάλεσε μια σοβαρή διπλωματική διαμάχη με το Ισραήλ, η οποία παραμένει ακόμη ανεπίλυτη.

Ο Nowak είπε ότι πίστευε ότι η Πολωνία κάποια στιγμή «θα πρέπει να κάνει κάτι για» την αποκατάσταση. Ο ίδιος συμμετέχει στον Πολωνο-Εβραϊκό διάλογο από τη δεκαετία του 1980. Έγινε πληρεξούσιος για τις επαφές με την εβραϊκή διασπορά τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες του AP/lifo/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί