• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσική και την Αμερικανική Πρεσβεία: “Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων”

Πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσική και την Αμερικανική Πρεσβεία: “Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων”

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η νέα απάντηση της ρωσικής πρεσβείας της Ελλάδας προς τον εκπρόσωπο της αμερικανικής, με αφορμή δηλώσεις για τη Λιβύη, την Ουκρανία και τη διάσπαση στην Ορθοδοξία.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα κατηγόρησε τη Ρωσία πως «δεν είναι ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή για να λάβει τη σκληρή απάντηση της ρωσικής πρεσβείας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα είπε ότι «δεν κατανοεί την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην συνέντευξη του Πάιατ» και αναφέρει παραδείγματα όπως τη Λιβύη, την Ουκρανία και τη διάσπαση στην Ορθοδοξία.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων πως: «είδαμε φωτογραφίες προηγμένων ρωσικών αεροσκαφών που παραδόθηκαν σε αεροπορική βάση στη Λιβύη. Είδαμε Ρώσους να εκδιώκονται από την Ελλάδα το 2018 επειδή υπονόμευσαν τη συμφωνία των Πρεσπών και παρεμβαίνουν στις Ελληνο-Ορθόδοξες θρησκευτικές υποθέσεις».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα που υπογράμμισε πως: «Η Λιβύη, η Ουκρανία, η διάσπαση στην Ορθοδοξία είναι ακριβώς τα πλέον καταπληκτικά παραδείγματα του “σταθεροποιητικού” ρόλου των ΗΠΑ, όπως και η απροκάλυπτη και μόνιμη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Μάλλον υποτιμάτε τη νοημοσύνη άλλων. Έλεος πια!»

Υπενθυμίζεται πως χθες, μιλώντας στο MEGA ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας και εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Απαντώντας, ο κ. Πάιατ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ είναι ότι «είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή» και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης «οι μόνοι που θα επωφελούνταν» θα ήταν «οι αντίπαλοί μας» και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ανοησίες οι δηλώσεις του, ανάρμοστο ύφος για διπλωμάτη»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Πάιατ πυροδότησαν την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία» υπογράμμισε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία επισήμανε την ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει ουδεμία πρόθεση να εργαλειοποιήσει.

«Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» κατέληξε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

sputnik / photo unsplash