• Αρχική
  • Άρθρα
  • Politico: Ο Τραμπ μετέτρεψε την Αμερική σε μία από τις «σκ@τ..χώρες»

Politico: Ο Τραμπ μετέτρεψε την Αμερική σε μία από τις «σκ@τ..χώρες»

Πύρινα βέλη κατά του Ντόναλντ Τραμπ και τα παζάρια που έκαναν ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ επί των ημερών του εξαπολύει το Politico

με αφορμή τη χθεσινή εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στο άρθρο γνώμης του ο Τζον Φ. Χάρις σημειώνει ότι οι απίστευτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο θα έκαναν κάποιον να διερωτάται σε ποια χώρα συμβαίνουν:

«Μα σ’ αυτήν εδώ, φυσικά. Αν είχαν συμβεί όλα αυτά σε κάποια άλλη χώρα, θα άξιζε να τη συμπεριλάβει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διαβόητη λίστα με τις “σκατοχώρες” του. Αλλά δεν συνέβησαν αλλού. Συνέβησαν στην παλαιότερη δημοκρατία του πλανήτη»…


«Η εκκένωση της αίθουσας της Γερουσίας, όταν έσπασε ο αστυνομικός κλοιός του Καπιτωλίου, ήταν βιαστική, αλλά ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ βρήκε το χρόνο να σχολιάσει σκωπτικά σε συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς, που συντάχθηκαν με τον Τραμπ στην αμφισβήτηση της ήττας του από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης: “να τι έσκασε στα χέρια σας, παιδιά”. Κι αργότερα είπε στους New York Times ότι “αυτό που προκάλεσε ο Πρόεδρος σήμερα είναι ανταρσία”».

Όπως σημειώνει το άρθρο του Politico, η χθεσινή ημέρα, δύο εβδομάδες πριν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, «ήταν ιστορική από πολλές απόψεις. Αλλά ένα ορόσημο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Φαίνεται ότι ακόμη κι ο Τραμπ μπορεί να λερωθεί από τη λάσπη του Τραμπισμού. Ακόμη κι αυτός μπορεί να καεί από τη βασική συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην εποχή του Tραμπ: “Αποδεχθείτε απλώς το θέαμα και απολαύστε τις υλικές και ψυχικές ανταμοιβές της εξουσίας”.

“Ήταν μια δόλια εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι τους”, είπε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν την ώρα που στασιαστές οπαδοί του πολιορκούσαν το Καπιτώλιο προσπαθώντας να σταματήσουν την επιχειρούμενη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.


(iefimerida)