Οι Σέρβοι απαντούν στο αν ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στο Κόσοβο

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, διέψευσε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε η Πρίστινα ότι ο σερβικός στρατός σχεδίαζε εισβολή στο Κόσοβο.

«Εάν ο σερβικός στρατός λάβει εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, να εισέλθει στο Κόσοβο που αποτελεί έδαφος της Σερβίας, θα εκτελέσει τη διαταγή αποτελεσματικά, επαγγελματικά και με επιτυχία. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα ενημερώσουμε προηγουμένως τη διοίκηση της KFOR. Τέτοια διαταγή δεν λάβαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την αναζήτηση λύσης με πολιτικά μέσα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βούτσεβιτς.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός του ΓΕΣ της Σερβίας, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, απέρριψε τις καταγγελίες της Πρίστινας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι που προκάλεσαν τις συγκρούσεις στο βόρειο Κόσοβο στις 24 Σεπτεμβρίου εκπαιδεύτηκαν σε στρατιωτική βάση στην κεντρική Σερβία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβέτσλα, κατήγγειλε χθες ότι η ομάδα των Σέρβων με επικεφαλής τον Μίλαν Ραντόιτσιτς, τέσσερεις ημέρες πριν από τα αιματηρά επεισόδια στο χωριό Μπάνισκο, πραγματοποίησε άσκηση στο πεδίο βολής «Pasuljarske Livade» που αποτελεί το μεγαλύτερο πολύγωνο εκπαίδευσης του σερβικού στρατού.

Ο Σβέτσλα παρουσίασε μάλιστα και βιντεοσκοπημένο υλικό από νυχτερινή άσκηση, που λήφθηκε με θερμική κάμερα, και για το οποίο ισχυρίζεται ότι απεικονίζει την ομάδα του Ραντόιτσιτς να εξασκείται στο πεδίο βολής του σερβικού στρατού.

Το υλικό βρέθηκε σε ντρόουν που κατασχέθηκε μετά την υποχώρηση των Σέρβων ενόπλων από το Μπάνισκο, ανέφερε ο Σβέτσλα.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ της Σερβίας στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς επισήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εισβολής του σερβικού στρατού στο Κόσοβο και ανέφερε ότι η στρατιωτική δύναμη κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο μειώθηκε σημαντικά και σήμερα αριθμεί 4500 μέλη από 8350 που ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί