Ισραήλ: Ο πόλεμος που κάνουμε θα διαρκέσει πάνω από μερικούς μήνες

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως ο πόλεμος που διεξάγει ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες»,

την ώρα που ο βασικός σύμμαχος του εβραϊκού κράτους —οι ΗΠΑ— καλεί να μειωθεί η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο για «μάχες», ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Σουτζάια (βόρεια). Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπέστη εκεί τις πιο βαριές απώλειες που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα —δέκα μέλη του σκοτώθηκαν μέσα σε μια μέρα— αφότου ξεκίνησε χερσαίες εμπλοκές στον μικρό πυκνοκατοικημένο θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων.

«Θα γίνουν κι άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες μέρες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπός του Ντανιέλ Χαγκαρί, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα στον θύλακο και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν για ακόμη μια φορά, εξαιτίας «της συνεχιζόμενης επίθεσης», σύμφωνα με την εταιρεία PalTel.

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα οδηγήσει στην «αύξηση του αριθμού» των θυμάτων στις επιδρομές, κατήγγειλε η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

«Περισσότερο από μερικούς μήνες»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για συναντήσεις κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, την ώρα που η Ουάσιγκτον εκφράζει πλέον ολοένα πιο μεγαλόφωνα την ανησυχία της για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Σάλιβαν έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στους ισραηλινούς ηγέτες και συζήτησε την πιθανότητα ο Τσαχάλ να προχωρά σε «επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης» στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που δεν έδωσε πάντως κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.

«Θέλω (σ.σ. οι ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες) να επικεντρωθούν στην προστασία της ζωής αμάχων. Όχι να σταματήσουν (να καταδιώκουν) τη Χαμάς, αλλά να δείχνουν περισσότερη προσοχή», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες.

Χωρίς να καταστήσει σαφές αν ο ισραηλινός στρατός θα εξέταζε το ενδεχόμενο να μειώσει την ένταση των πληγμάτων του, ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ προειδοποίησε πως ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί.

Η Χαμάς έχει δημιουργήσει «υπόγειες υποδομές» που «δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς», διαβεβαίωσε ο κ. Γκάλαντ.

(απεμπε-απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί