Γαλλία: Ο αριθμός των γεννήσεων άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2021, περισσότερες οι συλλήψεις ύστερα από κάθε lockdown

Ο αριθμός των γεννήσεων στη Γαλλία άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2021, ύστερα από έξι χρόνια μείωσης, όπως ανέφερε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee), που σημείωσε ότι οι συλλήψεις αυξήθηκαν ύστερα από κάθε lockdown της Covid.

Το 2021, στη Γαλλία γεννήθηκαν 742.100 μωρά, δηλαδή κατά 0,9% περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά. «Αυτή η αύξηση δίνει τέλος σε έξι χρόνια μείωσης στον αριθμό των γεννήσεων που καταγράφηκαν μεταξύ του 2015 και του 2020», διευκρίνισε η Insee.

Η χρονιά του 2021 ξεκίνησε, ωστόσο, με αξιοσημείωτη μείωση των γεννήσεων έως τα μέσα Φεβρουαρίου, το οποίο αντιστοιχεί στα παιδιά που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την άνοιξη του 2020.

Το «πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης (της Covid) και της ισχυρής οικονομικής αβεβαιότητας» οδήγησε τα ζευγάρια να «αναβάλλουν τα σχέδια για απόκτηση παιδιών», εξήγησε η Insee, που δεν παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο μείωσης στις γεννήσεις εννέα μήνες μετά το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020.

Τις δύο περιόδους του lockdown ακολούθησαν σε κάθε περίπτωση μια αύξηση στον αριθμό των συλλήψεων, όπως ανέφερε το ινστιτούτο. Το αποτέλεσμα: ο αριθμός των γεννήσεων ανέκαμψε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, όπως και από τον Αύγουστο του 2021 όταν, έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν κάθε μήνα «πολύ υψηλότερος» σε σχέση με αυτόν τους ίδιους μήνες του 2020.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες οδήγησαν σε αύξηση τη γεννητικότητα την περασμένη χρονιά. Οι γεννήσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% για γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών, κατά 4,8% για γυναίκες 35-39 ετών και κατά 5,3% για την ηλικιακή ομάδα των 40 ετών και άνω. Αντίθετα, ο αριθμός των γεννήσεων για μητέρες κάτω των 30 ετών μειώθηκε.

Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων είναι περισσότερο αυξημένος το πρώτο εξάμηνο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο του 2021 αλλά παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να γνωρίζουμε» εάν φέτος το φθινόπωρο θα ακολουθήσει μια ισχυρή αύξηση των γεννήσεων, όπως πέρυσι, σχολίασε η Insee.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί