Ερντογάν: “Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας”

Βολές κατά πάντων από τον Τούρκο πρόεδρο – Ζητά να γίνει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα όπως είναι η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία στην Κύπρο, ενώ καταλόγισε περίεργο και ασυνεπή ρόλο στην ΕΕ.


Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Καζαστάν, όπου μετέβη για τη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο» διαμήνυσε ο Ερντογάν, που τόνισε πως αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η πλήρης διακοπή των δεσμών, ιδίως στη διεθνή διπλωματία, δεν είναι δυνατή και ανέφερε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», ανέφερε.

«Η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί»

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη της Τουρκίας σε αυτήν έχει κλονιστεί. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», δήλωσε.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Για περισσότερα από 50 χρόνια, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα όπως η Τουρκία να περιμένει στην πόρτα;».

Ως εκ τούτου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτό να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση όταν πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Διότι προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί», είπε.

Μάλιστα, ρώτησε για το σχέδιο λύσης της ΕΕ, λέγοντας οτι θα είναι λάθος να κάνει ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση». «Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εγγυητικό καθήκον στη Γάζα»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο κόσμος αναρωτιέται τι πρόκειται να συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης και αναφέρθηκε στη βούλησή του να αναλάβει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, όπως και στην Κύπρο.

«Λέμε και λέμε για το θέμα της εγγυοδοσίας από την αρχή των γεγονότων. Έχουμε πει ότι αν η Τουρκία έχει εγγυητικό καθήκον, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», δήλωσε. Ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον».

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί