Ιρλανδία: Ο δάσκαλός τους ήταν πρώην αξιωματικός των Ναζί – Οι πρώην μαθητές διεκδικούν μια συγγνώμη από το σχολείο

Πρώην μαθητές ενός σχολείου του Δουβλίνου ζητούν μια συγγνώμη από την διεύθυνση του σχολείου τους όπου δίδασκε επί χρόνια ένας Γάλλος πρώην αξιωματικός των Ναζί, τον οποίο οι πρώην μαθητές του κατηγορούν ότι ασκούσε σωματική βία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Irish Times.

Ο Λουί Φετρέν, ο οποίος πέθανε το 2009, υπηρέτησε στα Waffen SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν μέλος της βρετονικής εθνικιστικής ομάδας “Bezen Perrot”, η οποία κυνηγούσε Εβραίους και Γάλλους αντιστασιακούς.

Ο Φετρέν που γεννήθηκε το 1922, καταδικάστηκε σε θάνατο στη Γαλλία μετά τον πόλεμο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην Ιρλανδία το 1945. Εκεί απέκτησε πτυχίο πανεπιστημίου και δίδαξε από το 1957 έως το 1985 γαλλικά στο σχολείο St Conleth’s College του Δουβλίνου.

Ο Ούκι Γκόνι ήταν μαθητής στο St Conleth’s τη δεκαετία του 1970 και συντονίζει μια εκστρατεία για να απολογηθεί το σχολείο. Σύμφωνα με τον Γκόνι, ο Φετρέν ήταν συχνά βίαιος με τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Σε μια επιστολή που έστειλε ο Γκόνι προς τη διεύθυνση του σχολείου, που επικαλείται η Irish Times, πολλοί πρώην μαθητές αφηγούνται περιστατικά κατά τα οποία ο Φετρέν άσκησε εις βάρος τους σωματική βία ακόμα και μετά την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα ιρλανδικά σχολεία το 1982.

Ένας μαθητής αφηγήθηκε ότι ο Φετρέν του έδωσε εντολή να γδυθεί μπροστά στην τάξη επειδή είχε ξεχάσει γαλλικές λέξεις που περιγράφουν την ένδυση.

Ο Γκόνι αποκαλεί τον Λουί Φετρέν ένα «τέρας», λέγοντας ότι αυτός ήταν «περήφανος και καυχιόταν ότι διετέλεσε αξιωματικός της πιο μοχθηρής και τυραννικής οργάνωσης του 20ου αιώνα, των ναζιστικών SS».

Για τον Γκόνι, αν και η σημερινή διεύθυνση του σχολείου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη, οφείλει «να ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες (…) που έγιναν στο σχολείο, το οποίο φέρει και σήμερα την ίδια ονομασία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί