Η Κολομβία ξεκινά την εξερεύνηση του «ιερού δισκοπότηρου των ναυαγίων»

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ξεκίνησε την εξερεύνηση μιας βυθισμένης ισπανικής γαλέρας του 18ου αιώνα που ονομάστηκε «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».


Το έθνος της Νότιας Αμερικής κήρυξε επίσης προστατευόμενη αρχαιολογική την περιοχή γύρω από τη γαλέρα του Σαν Χοσέ – η οποία βυθίστηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1708 στην Καραϊβική Θάλασσα.


Το πλοίο, του οποίου η κυριότητα παραμένει αμφισβητούμενη, μετέφερε ένα από τα μεγαλύτερα αποσπάσματα τιμαλφών που χάθηκαν ποτέ στη θάλασσα όταν δέχθηκε επίθεση λίγο έξω από την κολομβιανή πόλη Καρθαγένη.


Εκτιμάται ότι είναι φορτωμένο με θησαυρό έως και 16 δισ. λιρών (20 δισ. $).
Εκείνη την εποχή, το πλοίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο του στον Ισπανό βασιλιά για να πληρώσει για τον πόλεμο του εναντίον των Βρετανών. Σχεδόν 600 μέλη του πληρώματος χάθηκαν μαζί του.


Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου – που περιγράφεται ως “φάση χαρακτηρισμού” – θα χρησιμοποιήσει απομακρυσμένους αισθητήρες για τη δημιουργία εικόνων της τοποθεσίας για τη δημιουργία απογραφής του αρχαιολογικού υλικού στον βυθό της θάλασσας.


Τα υποβρύχια ρομπότ θα κάνουν επίσης αναγνώσεις γύρω από το ναυάγιο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση ακαδημαϊκών μελετών, δήλωσε το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.


Οι επόμενες φάσεις θα εξαρτηθούν από το τι έρχεται στο φως σε αυτήν την πρώτη φάση του έργου, πρόσθεσε.


Ο Χουάν Ντέιβιντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, χαρακτήρισε την εξερευνητική αποστολή ως «άνευ προηγουμένου».
Η κυβέρνηση της Κολομβίας είπε ότι η κήρυξη της τοποθεσίας ως προστατευόμενης περιοχής θα επιτρέψει τη διατήρησή της, δεδομένης της «υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής της αξίας».


Η Κολομβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη των συντριμμιών το 2015 – αλλά υπόκειται σε μακροχρόνιες νομικές διαμάχες σχετικά με το σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο του πλοίου.


Η αμερικανική εταιρεία διάσωσης, Sea Search Armada, είναι ένα από τα μέρη που την διεκδικούν, όπως και η Ισπανία στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί αρχαιολογικές ανασκαφές στο αρχικό στάδιο του έργου.

Δείτε βίντεο εδώ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί