Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.
Ένας ακόμη καυτός Δίας εντοπίσθηκε στο γαλαξία μας και μάλιστα με ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για μια τέτοια ανακάλυψη. Πρόκειται για τον TOI-1789b που βρίσκεται σε απόσταση 725 ετών από την Γη. Ο εξωπλανήτης είναι 1,4 φορές μεγαλύτερος από τον Δία σε μέγεθος αλλά έχει 30% μικρότερη μάζα. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 75 ώρες και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτόν πλησιάζουν τους 1,800 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας ένα κολασμένο κόσμο στον οποίο λιώνει γρήγορα ακόμη και ο σίδηρος.
Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» έγινε από επιστήμονες του Physical Research Laboratory, ένα ερευνητικό τμήμα της υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον πλανήτη με την βοήθεια του PARAS, ενός φασματογράφου οπτικών ινών που είναι συνδεδεμένος με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου που υπάρχει στο όρος Άμπου στην Ινδία. Τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και ειδικά η δυσαναλογία μεγέθους και μάζας αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες για τους μηχανισμούς σχηματισμού πλανητών.
(naftemporiki. gr / photo: screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΗΠΑ και Κίνα! Σημαντικές ανακοινώσεις Τραμπ
- Eurovision και Ισραήλ: Κάθε πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι “ανόητο και μάταιο”, σύμφωνα με την Αυστρία
- Αναρτήθηκε ο πίνακας με τα προσωρινά αποτελέσματα για το Μέτρο 23 – Από Δευτέρα και για λίγες ημέρες οι ενστάσεις
- Το Ιράν θεωρεί “παράνομο” το πράσινο φως για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του
- Φάμελλος: Έχουμε ευθύνη να φέρνουμε λύσεις, όχι μόνο να αναδεικνύουμε τα ελλείμματα
- Greek Basketball League: Στις 12 Οκτωβρίου το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν 2025-26
- Η ρωσική «Αρκούδα» «βρυχάται» γεωπολιτικά στην αμερικανική ήπειρο – Ραγδαία εξέλιξη
- Σοκαριστική στιγμή: Γιατρός βγάζει ένα ζωντανό καβούρι από το αυτί ενός αγοριού – Δείτε βίντεο
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου χωρίς φίλτρα: Το κοινό την αποθέωσε για την τόλμη να δείξει τις ρυτίδες της
- Το Ισραήλ καλεί τον κόσμο να αποτρέψει “για πάντα” ένα πυρηνικό Ιράν
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΓΡΟΤΕΣ

ΜΕΝΙΔΙ


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΠΑΙΔΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΠΛΟΙΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΥΠΑ
