Σπούτνικ-1: Η συναρπαστική ιστορία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στο διάστημα

Ο Σπούτνικ-1, μια μικρή μεταλλική μπάλα που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, αποτέλεσε ορόσημο της κούρσας του διαστήματος και άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.

Ο δορυφόρος Σπούτνικ-1 εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις 4 Οκτωβρίου 1957.

H εκτόξευσή του από το «Τιουρατάμ», το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτέλεσε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος και το έναυσμα για τον σχεδιασμό διαστημικών προγραμμάτων άλλων χωρών.

Ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε το 1957 με έναν πύραυλο R-7, πιάνοντας «στον ύπνο» τις ΗΠΑ, που σκόπευαν να έχουν την πρωτιά.

Στα τέλη του 1955 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοίνωσε για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής τεχνητού δορυφόρου και την εκτόξευσή του το 1957.Λίγες ημέρες μετά, επακολούθησε η ανάλογη δήλωση της Σοβιετικής Ένωσης, ότι μέσα στο Διεθνές Γεωφυσικό Έτος 1957 επρόκειτο να γίνει εκτόξευση δορυφόρου Σοβιετικής κατασκευής.

Στις ΗΠΑ δεν πήραν στα σοβαρά την ανακοίνωση των Σοβιετικών. Τη θεώρησαν απλή προπαγάνδα, καθώς πίστευαν ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για ένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα. Η εκτόξευση όμως έγινε πράγματι με επιτυχία στις 4 Οκτωβρίου 1957 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και προκάλεσε τεράστια εντύπωση σε όλο τον κόσμο.

Έγινε πρωτοσέλιδο σχεδόν παντού και ο ήχος του δορυφόρου έμεινε στην ιστορία. Ήταν ορατός, αν και με δυσκολία.

Ο πύραυλος φορέας R-7 που χρησιμοποιήθηκε ήταν αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας διηπειρωτικών πυραύλων υπό την επιστημονική διεύθυνση του Κορολιόφ και ήταν έτοιμη ακόμα και για στρατιωτική χρήση, πράγμα που ανησύχησε τον δυτικό κόσμο αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτυχής εκτόξευση του Σπούτνικ 1 ήταν εκτός από την απαρχή της διαστημικής εποχής και η απαρχή της Κούρσας του Διαστήματος ανάμεσα στις τότε δυο υπερδυνάμεις. Μετά από αυτό, οι Αμερικάνοι έτρεξαν να επισπεύσουν τις ήδη σε εξέλιξη δικές τους προσπάθειες για την εκτόξευση του δικού τους δορυφόρου, κάτι που πέτυχαν τον Ιανουάριο του 1958 με τον Explorer 1.

(sputniknews. gr / photo: screennshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί