Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ( ΕΟΔ – ESA ) ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι ο πρώτος επίγειος σταθμός του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών η οποία ονομάζεται Fibre in the Sky, θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Υποψήφια για την εγκατάσταση του επίγειου σταθμού είναι δύο ελληνικά αστεροσκοπεία, το Αρίσταρχος το οποίο είναι στο Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου το οποίο βρίσκεται στη Κυλλήνη της Κορινθίας. Το Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης που θα λάβει η χώρα σε ένα από τα δύο αστεροσκοπεία, ο επίγειος σταθμός που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην εξέλιξη των δικτύων νέας γενιάς της Ευρώπης.
Η τεχνολογία Fibre in the Sky παρέχει στο χρήστη υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων λόγω της χρήσης δορυφόρου. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οι οποίες θα αγγίζουν την ταχύτητα του 1Gbps. Αυτή η ταχύτητα θα μπορεί να διατεθεί σε κρατικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και πολίτες. Η νέα αυτή τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρου και επίγειων σταθμών, αντικαθιστά τα ραδιοκύμματα με συστήματα λέιζερ.
Το σύστημα αυτό, εφόσον συνδυαστεί και με τα νέα δίκτυα κινητών επικοινωνιών τεχνολογίας 5G, θα δημιουργήσει ένα νέο ολοκληρωμένο περιβάλλον απρόσκοπτης μετάδοσης δεδομένων ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει κατά βάση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα και στον τομέα των νέων δικτύων, ώστε να πετύχει μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις ( επιχειρήσεις ) οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς ή η λειτουργία τους θα απαιτεί την ευρύτατη χρήση τέτοιων δικτύων.
Περιττό να αναφέρουμε ότι ακόμη και στον τομέα συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών και ανάπτυξης νέων ηλεκτρονικών μέσων του είδους από εγχώριες επιχειρήσεις, θα υπάρξει ανάπτυξη λόγω της ύπαρξης τέτοιων δυνατοτήτων εντός της χώρας, στις οποίες αυτές θα έχουν εύκολη πρόσβαση. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως χρειάζεται οπωσδήποτε την εξέλιξη στο συγκεκριμένο τομέα για να έχει ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.
Αποτελεί ,μία πάρα πολύ καλή πρωτιά της Ελλάδας η επιλογή των αστεροσκοπείων της από της ESA για την ανάπτυξη του συστήματος αλλά και η γενικότερη προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης τα οποία παράγουν τεχνολογία για τη χώρα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ηράκλειο: Στη φυλακή τα τρία αδέλφια μετά την απολογία τους για το μακελειό στα Βορίζια
- Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
- ΠΑΣΟΚ για διακοπή λειτουργίας μετρό Θεσ/νίκης: «Η κυβέρνηση παραδίδει έργα χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό»
- Σπάνιο θέαμα μια φορά στη ζωή: Βρέθηκε λευκό τσακάλι στην Τριφυλία της Μεσσηνίας
- Πρόβατο που φοράει…πάνες κάνει βόλτα με επιβατικό τρένο υψηλής ταχύτητας! vid
- Κέρκυρα: Καταιγίδες πλήττουν το νησί – Κατέρρευσε τοιχίο και καταπλάκωσε αυτοκίνητα
- Μυστηριώδες σπάνιο μωβ θαλάσσιο σαλιγκάρι ξεβράστηκε σε παραλία της Καλιφόρνια
- Ένα εκπληκτικό φαινόμενο: Ο ήλιος που δύει διαπερνά μια φυσική “αψίδα” δημιουργώντας κάτι μοναδικό, vid
- ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά την εξίσωση της αναλογίας μεταξύ δαπανών εργασίας και υλικών στο 50%-50%
- Ανακαλύφθηκε κρατήρας αστεροειδούς πλάτους 9 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα του Ατλαντικού









