ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο διαστημικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας Roskosmos και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η αναχώρηση αυτού του ρομπότ για τον Άρη προγραμματίζεται στο εξής για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2022, αντί για το καλοκαίρι του 2020, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Οι επικεφαλής των δύο διαστημικών οργανισμών κατέληξαν, έπειτα από μια συνάντηση, πως «νέες δοκιμές του διαστημικού οχήματος με τα εξαρτήματά του και τα οριστικά λογισμικά είναι απαραίτητες».
Αναγνώρισαν επίσης ότι «η τελική φάση του ExoMars κινδυνεύει από τη γενική επιδείνωση της επιδημίας (της Covid-19) στις ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απόφαση ήταν «πολύ δύσκολη, αλλά καλά ζυγισμένη». «Ελήφθη κυρίως λόγω της ανάγκης να μεγιστοποιηθεί η ανθεκτικότητα όλων των συστημάτων ExoMars και λόγω των συνθηκών» που συνδέονται με την επιδημία, είπε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Η κατάσταση στην Ευρώπη «δεν έχει επιτρέψει πρακτικά στους ειδικούς μας να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις εταιρικές βιομηχανίες», εξήγησε.
Ο επικεφαλής του ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι θέλει να «είναι 100% σίγουρος για την επιτυχία της αποστολής». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανένα περιθώριο λάθους. Περισσότερες επαληθεύσεις θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι και τα καλύτερα επιστημονικά αποτελέσματα στον Άρη», είπε.
Η Ρωσία παρέχει τη βάση εκτόξευσης, το όχημα καθόδου (με ευρωπαϊκά στοιχεία μεταξύ των οποίων αλεξίπτωτα) και την πλατφόρμα προσγείωσης για την ExoMars ενώ το ρομπότ είναι ευρωπαϊκό. Αναμένεται να ‘τρυπήσει’ το έδαφος του Άρη και να προσπαθήσει να βρει ενδείξεις παλαιότερης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Ο ESA είχε παραδεχθεί τον Αύγουστο του 2019 την ύπαρξη προβλημάτων στο σύστημα αλεξίπτωτων της αποστολής, προκαλώντας ήδη φόβους για αναβολή της αποστολής.
(ΦΩΤΟ:Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Συρία απέτρεψε συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους κατά της ζωής του προέδρου Σαρά
- Ξεκινά η κωδικοποίηση του εταιρικού δικαίου – Σε ένα ενιαίο κείμενο όλοι οι κανόνες για τις διάφορες μορφές εταιριών
- Αττική: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Γραμμή 2 του Μετρό από αύριο Τρίτη
- Η Μόσχα ξεκαθάρισε τα πράγματα: «Η κατάσταση έχει βαλτώσει»
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Νέες αυξήσεις σε καφέ και κρέας
- Γαλλία: Η εισαγγελία ζητά αποφυλάκιση Σαρκοζί – «Η φυλακή είναι εξουθενωτική» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος
- Έναρξη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ηλιούπολης στις 12 Νοεμβρίου 2025
- Η Κίνα ανέστειλε τα “ειδικά” λιμενικά τέλη που είχε επιβάλει σε αμερικανικά πλοία
- Ο Ράιαν Ρέινολντς στο ριμέικ του θρυλικού «Thunderbolt & Lightfoot»
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια ξανά στον 62χρονο που σκότωσε την κατάκοιτη μητέρα του και την βίαζε









