Τσεχία: Αγορά εκατοντάδων χιλιάδων οβίδων για την Ουκρανία

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα,

η Τσεχική Δημοκρατία θα δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται για την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων οβίδων πυροβολικού για την Ουκρανία,

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πιο επιτακτική ανάγκη για το Κίεβο είναι οι οβίδες πυροβολικού, καθώς οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν πυρά βαρύ πυροβολικού κατά μήκος των 1.000 χιλιομέτρων της γραμμής του μετώπου.

Με την πρωτοβουλία της Τσεχίας έχουν συνταχθεί 18 χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μέχρι σήμερα–576 εκατομμύρια ευρώ για 180.000 οβίδες πυροβολικού–να προέρχεται από τη Γερμανία.

Όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Φιάλα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Prima News, η τσεχική συνεισφορά θα ανέρχεται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

“Αυτό χοντρικά αντιστοιχεί στο μερίδιο που μια χώρα με το μέγεθος και τον δείκτη ευημερίας της δικής μας πρέπει να συνεισφέρει”, σχολίασε ο Φιάλα.

Οι Τσέχοι, μέσω μιας ομάδας κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτικών εταιρειών, έχουν ζητήσει τουλάχιστον 800.000 οβίδες πυροβολικού από διάφορες χώρες με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

Αλλά Τσέχοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός και ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα πυρομαχικά παγκοσμίως, αν εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί