Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολυεθνική αεροπορική άσκηση εστιασμένη στις επιχειρήσεις πυρηνικών όπλων

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Steadfast Noon 2023», που διεξήχθη υπό την διεύθυνση του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) General Christopher G. Cavoli από 16 έως 26 Οκτωβρίου.

‘Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), αποτελεί την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εστιασμένη στις επιχειρήσεις πυρηνικών όπλων, και αποσκοπεί στην εκπαίδευση επί των διαδικασιών μεταστάθμευσης των αεροσκαφών High Readiness (HR) Dual Capable Aircrafts (DCA) σε επιλεγμένες βάσεις, καθώς και επί των διαδικασιών υποστήριξης των επιχειρήσεων πυρηνικών όπλων με συμβατικά αεροσκάφη (Support of Nuclear Operations With Conventional Air Tactics – SNOWCAT).

 photo: eurokinissi

photo: eurokinissi

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις αεροπορικές βάσεις Aviano, Ghedi, Trapani και Gioia Del Colle της Ιταλίας, και σε αυτήν η Ελλάδα συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο (Liaison Officer – LNO) στο επιτελείο διεξαγωγής της άσκησης στην αεροπορική βάση Aviano, ενώ συνολικά συμμετείχαν προσωπικό και αεροπορικά μέσα από 13 χώρες της Συμμαχίας.

 Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση συνέβαλε, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων σε συμμαχικό πλαίσιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί