Παζάρια με την έκδοση Κούρδων για να πει ο Ερντογάν το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία έχει θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά για να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πάνω από όλα θέλει την έκδοση Κούρδων ακτιβιστών. Τώρα η Σουηδία προσφέρει αντ΄αυτού έναν καταδικασμένο απατεώνα.

 Η Άγκυρα είναι απίθανο να μείνει ικανοποιημένη με αυτό.

Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση ορισμένων «εγκληματιών», ιδιαίτερα Κούρδων ακτιβιστών, αλλά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της Σουηδίας που τους χορηγεί άσυλο και υπηκοότητα.

Ο 29χρονος εγκληματίας Ömer Altun μοιάζει τώρα με φθηνό αντικαταστάτη του 51χρονου Μεχμέτ Ζακίρ Καραγιέλ, τον οποίο οι τουρκικές αρχές ζητούν να τους εκδοθεί καθώς τον θεωρούν μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Στον Καραγιέλ όμως έχει ήδη χορηγηθεί η σουηδική υπηκοότητα. 

Τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας περιλαμβάνουν επίσης άτομα που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όπως ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Zaman . Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έπρεπε να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία, εξακολουθεί να βάζει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης. Η Φινλανδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ για την Σουηδία τα πράγματα είναι διαφορετικά όπως φαίνεται.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί