• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μήπως η αναβάθμιση του Μ113 είναι καλύτερη λύση για τον Ελληνικό Στρατό στην παρούσα οικονομική κατάσταση;

Μήπως η αναβάθμιση του Μ113 είναι καλύτερη λύση για τον Ελληνικό Στρατό στην παρούσα οικονομική κατάσταση;

Ο Ελληνικός Στρατός εδώ και καιρό έχει την ανάγκη ενός ικανού TOMA, Tεθωρακισμένο όχημα μάχης, ώστε να μπορεί να επιχειρεί μαζί με τα σύγχρονα Leopard 2.

Η αγορά ενός καινούργιου, στην παρούσα οικονομική κατάσταση είναι αδύνατη, για αυτό το ΓΕΣ έχει δείξει το ενδιαφέρον του για το Αμερικανικής κατασκευής Βrandley.

To θρυλικό λοιπόν Μ113, που το χρησιμοποιούν αρκετές χώρες, 80.000 περίπου επιχειρούν ανά τον κόσμο σε διάφορες εκδόσεις, διαθέτει ΚΙΤ αναβάθμισης, ας το πούμε έτσι. Στη διεθνή αγορά υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, όπως η BAE SYSTEMS, FFG Flensburgh , Εlbit Systems η Ελληνική ΕΟDH κτλ. που δίνουν στο M113 νέα πνοή και νέο ρόλο στο πεδίο της μάχης με διάφορες αναβαθμίσεις.

Μία από αυτές είναι το αναβαθμισμένο Μ113Α2 ΜΚ1 και M113A2 S4 όπως των Αυστραλών και περιλαμβάνει τα εξής.

Νέο κινητήρα 265 ίππων τουρμπντίζελ DDC 6V53T με νέο σύστημα ταχυτήτων ΤΧ100-1Α cross drive. Nέα γεννήτρια High Amperage generator για να μπορέσει να λειτουργήσει τα νέα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Επιπρόσθετο Κιτ σύνθετης θωράκισης στα σύγχρονα πρότυπα με Spall Liner υλικού εσωτερικά της θωράκισης για προστασία θραυσμάτων στο εσωτερικό, καθώς και διάφορα άλλα πακέτα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Και εν συνεχεία υπάρχουν διάφορες επιλογές στον οπλισμό του με επιλογή κατευθυνόμενου πολυβόλου 12 χιλιοστών ή προσθήκη πυργίσκου με σύγχρονα οπτικά και ταχύβολο πυροβόλο 20 χιλιοστών.

Το κόστος ίσως είναι μικρότερο σχετικά με την απόκτηση του Brandley. Δεν χρειάζεται να κάψουμε την επιδότηση σε αυτά, αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε για κάτι καλύτερο και αν όλα στο μέλλον καλυτερέψουν, από άποψη οικονομικών στην Ελλάδα, και έχουμε μία σταθερή εξοπλιστική πολιτική, τότε να μπορούμε να φλερτάρουμε με αγορές υπερσύγχρονων IFV infantry fighting vehicle, όπως τα CV90 από την ΒΑΕ SYSTEMS που σκέφτεται να αγοράσει και ο αμερικάνικος στρατός, τα PUMA, KF31 ή KF41 της Rheinmental και από την General Dynamics το ΑSCOD ή το Ρώσικο Κugarnets 25.

PanaGoS1337.

photo video screenshot