• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κοινή συμφωνία για την κάλυψη των εναέριων χώρων τους είχαν Γερμανία και Πολωνία

Κοινή συμφωνία για την κάλυψη των εναέριων χώρων τους είχαν Γερμανία και Πολωνία

Στις 12 Μαίου, Γερμανία και Πολωνία υπέγραψαν στη Βαρσοβία μία συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών η οποία προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των αεροσκαφών της Luftwaffe στον Πολωνικό εναέριο χώρο και της Πολωνικής Αεροπορίας στον αντίστοιχο γερμανικό.

Η κοινή αυτή απόφαση μεταξύ Πολωνών και Γερμανών έρχεται για να αυξήσει την αμυντική θωράκιση των δύο χωρών καθώς τόσο η Luftwaffe όσο και  η Πολωνική Αεροπορία θα μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη με τα αεροσκάφη της στα πλαίσια όχι μόνο τα ΝΑΤΟικά αλλά και της συμμαχίας των δύο χωρών μεταξύ τους με το βλέμμα πάντα προς τα ανατολικά και τη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ είναι αναμενόμενη αφού υπάρχει η πολιτική της κοινής αεροπορικής αστυνόμευσης μεταξύ διαφόρων χωρών της συμμαχίας η οποία επεκτείνεται και ενοποιείται σταδιακά. Στην περίπτωση βέβαια των Γερμανών οι οποία δεν έχουν τεράστια αεροπορία, η σύμπραξη αυτή με τους Πολωνούς αυξάνει τους αριθμούς τους σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία και αντίστοιχα της Πολωνίας.

Οι Πολωνοί άλλωστε, μετά την πτώση του “Σιδηρού παραπετάσματος” έχει άριστες σχέσεις με τη Γερμανία και συχνά ασκούνται μεταξύ τους ενώ οι Πολωνοί έχονυ προμηθευτεί σωρεία γερμανικού πολεμικού υλικού.